Branden ved Kalkfjellet - Turbading

Go to content

Branden ved Kalkfjellet

Turplasser i Bodø 1
Velkommen på tur til en topp som er mest kjent som et skiturmål i Bodømarka!

Høyde: 439 moh, med rundt 450 meter stigning totalt. Startpunkt Arlia ligger på ca 50 moh.

Lengde tur/retur: Ca 16 km.

Tidsbruk: Turen tar ca 4,5 timer pluss pauser i et middels tempo, med store variasjoner etter hvor fort du går og hvor god form du er i.
 
Parkering: Ved Arlia, Bodøs tidligere hoppbakke, er det stor parkeringsplass med veldig god kapasitet. Parkeringsplassen ligger 4 km fra rundkjøringen på Bertnes og 12,5 km fra rundkjøringen på Grønnåsen. Det er ikke lov å kjøre videre inn Bagliveien om du ikke har avtale med grunneierne.

Turbeskrivelse: Fra Arlia følger du turskilt mot Tussvatnet. Gå ca 1 km på Bagliveien. Rett etter brua er det laget til en flott port av gamle ski. Ta til venstre opp skogsveien mot Tussvatnet og følg denne oppover i den «trolske» skogen. Ved Tussvatnet passer det fint med en rast.

Følg den noe svingete skogsvegen fra huset videre oppover til Pundlihumpan. Denne går etter hvert over i sti, som følges i samme retning nordover. Ved Pundlihumpan er det et turskiltkryss, her skal du gå mot Hopsfjellet. Stien svinger kraftig noen ganger i dette området. Følg de røde skimerkene videre oppover i skogen. Med Branden i sikte, tar du etterhvert av fra merket trasè mot venstre og går oppover fjellet. Siste stigning er du over skogen og har et (om sommeren) deilig gressdekt underlag nordøstover opp til toppen av Branden. Det gjøres oppmerksom på at i skogen oppe ved og over Pundlihumpan bør man følge ekstra med på kartet for ikke å gå feil. Ruten vil ikke bli merket ekstra utover det som i dag finnes av skimerking.

Rundturmulighetene fra og til Branden er gode. Vil du gå fra Sandjordelva opp til Erlingbu og mot Branden derfra er det mulig, men vær obs på at dette er en våtere rute med mye myr etter at du har passert Furumoen. Ankomst via Malmvegen, Ørnvassbu og over hele Hopsfjellet er også godt mulig. Lignende med ankomst fra Vatnlia. Selv om det bare er 1,5 km i luftlinje fra Vatnlia til Branden bør du gå rundt og følge sti via Erlingbu, slik at det blir over 8 km i lengde hver veg også derfra. Det går fine stier / sauetråkk nordover fra Branden ned mot Svartvasselva, men her er det noen parti som er veldig vanskelige, spesielt om du går feil, slik at denne ruten ikke kan anbefales for alle.

Utsikt: Fra Branden har du særlig god utsikt til området rundt Erlingbu og de indre delene av Bodømarka. Du ser til Sørfjorden og mange av tindene i Sjunkhatten nasjonalpark, alle vannene imellom Vatnvatnet og Sørfjorden, Mjønestindan, hele Hopsfjellet, Børvasstindan, Sandhornet – ja egentlig ser du til de fleste plasser i Bodøområdet! Grensen til Sjunkhatten nasjonalpark går midt oppe på Branden.

Sol og vann: På Branden er det gode solforhold til de fleste av døgnets tider. Ruten opp varierer solforholdene i takt med tettheten på skogen. Du følger elver, bekker og vann på store deler av turen, slik at du får tak i drikkevann uansett forhold. Tussvatnet er et idyllisk vann med gode bade- og hoppemuligheter. Vannet er oppkalt etter steinformasjonen Tussen, med hoppemuligheter fra 0 til 6 meters høyde. I Tussen er det også en spennende liten grottetunnel som barn kan krype igjennom. Kalkfjellvatnet (Johanvatnet), like under Branden, er en liten oase på fjellet.

Annet: Denne toppen er kjent som «Skipost»-toppen, siden Skiposten i mange år har hatt en post her oppe om vinteren. Merk at toppen kun er benevnt med navn på noen kart, slik som det nye Bodømarkakartet. I noen innzoominger på kart er den også feilaktig benevnt som det mer kjente Hopsfjellet. Hopsfjellet er fjellet imellom Ørnvassbu og Kalkfjellet.

Kalkfjellet, som fjellet rett ved Branden heter, er et veldig flott og lite brukt område med sine kalkhull og grotter. Mister man stien her kan man komme forbi svarte kalkhull som er umulig å komme opp fra om man detter nedi, så vær forsiktig.

Det er bålplasser både ved den nye gapahuken ved utløpet av Tussvatnet og ved naustet nedenfor huset lenger inn. Turistforeningen har planer om å lage til noe her - hvis ting går som forventet - slik at om noen år kan dette området være en stor samlingsplass i Bodømarka.
Back to content