Munkhausen og området rundt - Turbading

Gå til innhold

Munkhausen og området rundt

Resten av Bodø
Området rundt og nedenfor Munkhausen er et område som er flott å vandre i. Mens relativt mange vandrer opp og ned Falkflågdalen like nedenfor er det få som tar turen til dette området.

Raskeste adkomst til området er å ta av fra rødmerket sti ved Stabburdalsvatnet i Falkflågdalen og følge den bratte lia oppover. Selv om den er bratt går det greit å komme seg opp. Totalt ca 10 kilometer fra parkeringsplass ved Valnesvatnet til dette området.

Høyden er mellom 300 og 400 høydemeter her. Munkhausen har en høyde på 416 meter. Selv om det egentlig ikke er over tregrensa, er det likevel sparsommelig med vegetasjon mange plasser. Det er mange små tjønner her, de som har fått navn heter Tverrlitjønnan, Skuttivatnet og Snokkitjønna. Sistnevnte er kalt opp etter høyden Snokki. Det er gode svømmeforhold, og sikkert mulig å få fisk i noen av tjønnene her. Dog er sikkert fiskeforholdene bedre i de større vannene ved den rødmerkete løypa.

Teltforholdene er flotte her oppe. Trevirke til bål er ikke noe problem å finne så lenge man holder seg til den «grønne» siden (vest).

Vil man gå seg lengre turer er Sandvasstindan (1073) eller Pallrakken (863) aktuelle mål herfra. Eggesvikdalen ned mot Beiarfjorden er faktisk heller ikke altfor langt unna.

Like før jeg skulle gå ned igjen ramlet jeg over favorittplassen min i dette området. Ei idyllisk lita tjønn beliggende i en liten dal med gressbakker rundt. Noen plasser vet man bare at man må tilbake til...!

Opprinnelig hadde jeg på min tur i dette området tenkt meg denne turen som en rundtur opp til dette området og ned til Firampivatnet og Snokkivatnet og følge de vannene tilbake til den rødmerkede stien igjen. Nede i den tette skogen rotet jeg meg imidlertid bort og havnet ved Sagvatnet. Oppover igjen fant jeg heller ikke rett veg, og endte opp i samme område som jeg kom ned. Typisk eksempel på at man roter litt når man har for lite tid. Alt dette førte imidlertid til at jeg ramlet over plassen jeg må tilbake til en dag. Det er det som er mye av sjarmen med turgåing, å finne nye og spennende plasser man ikke engang visste man kom til finne.

Med Geoviewer (hele Norge offline i lomma på mobilen) slik jeg nå har vil kanskje ikke dette skje så ofte igjen dog :-)
Tilbake til innholdet