Fjellfjellet - Turbading

Gå til innhold

Fjellfjellet

Resten av Bodø
Turkart
GPS-spor fra Valnesvatnet
GPS-spor fra Mølnbukta
Finn kart
På tur til fjellet med «dobbelt» navn!

Denne turbeskrivelsen skrev jeg i sin tid for Ti på topp. Dog med forskjellen i at her er selvsagt den fineste ruten opp fra toppen beskrevet først – ruten fra Valnesvatnet! Et «grumpy grunneierlag» gjorde at vi ikke beskrev denne som hovedrute for Ti på topp.

Høyde: 630 moh, med ca 500 meters stigning. Startpunkt ligger på 130 moh.

Lengde tur/retur: 6,8 km.

Turbeskrivelse: Ta av Fv17 i nordenden av Valnesvatnet, 36,8 km fra rundkjøringa på Rv80 ved Bertnes. Kjør over den noe tilårskomne brua og ta til venstre ved skilt «P Vasshauet». Her er det parkeringsplass med plass til bra med biler – minst 20 stykker om alle parkerer effektivt. Følg stien som går oppover skogen. Flere plasser er det flotte «bergstipartier». Etterhvert blir trærne mindre og landskapet enda mer åpent. De fleste plasser fram til Knubban er det stitråkk og varder som er greie å følge. Du går like nord og nedenfor Ørnliknubben, skrår litt sørover (høyre) og etterhvert mot vest (venstre) opp på trigonometrisk punkt på Knubban 614 moh. Her er det en stor varde. Innsjekkingspunktet Fjellfjellet ligger imidlertid enda 400 meter videre. Du velger selv om du følger fjellryggen eller går ned i dalen (lunere ved mye vind) bort dit. Det er det mest naturlige og høyeste punktet i området her, 630 moh. Det er foreløpig ingen varde på toppen - men hele «fjellklumpen 630» er en varde i seg selv og lett å kjenne igjen – mye mere enn det anonyme punkt 625 som Fjellfjellet står som på kart

Det er også mulig å gå denne turen fra utgangspunktet for turen til Per Karlsatind og følge hele fjellryggen fra Skyttarbratten bortover hit. Hvis du har sykkel eller en ekstra bil stående ved et av punktene er det en flott tur hvor du ikke behøver å gå samme vei fram og tilbake.

Merking: Ingen merking i dette området. Men vardet flere plasser. Vardene er som oftest fine å følge, men kan noen plasser forvirre mer enn hjelpe til. Det er alltid lurt å iblant snu deg og merke deg hvor du går hen til da du skal ned igjen.

Utsikt: «Hele» Bodø med sjøen utenfor, Landegode, Lofotveggen, Straumøya og fjordsystemet innenfor, Falkflågdalen med alle tindene rundt, Småtindan. Det mangler ikke på natur å se etter herfra!

Sol og vann: Flotte solforhold, med muligheter for midnattssol! Begrenset med drikkevann underveis. Flott strand ved Valnesvatnet og fin badekulp i elva nedenfor parkeringsplassen.

                                 

Annet: Fjellfjellet har et «deilig harry» navn, i likhet med Vatnvatnet her i Bodøområdet. Men siden fjellet er kalt opp etter tettstedet Fjell like nedenfor blir det fort mye mere forståelig hvorfor det heter som det gjør. Det naturlige 630-punktet ligger imellom navnene Knubban og Fjellfjellet på kart, og like ovenfor stedet Fjell nedenfor.
Tilbake til innholdet