Marmorslottet - Turbading

Gå til innhold

Marmorslottet

Rana og Helgeland

Marmorslottet ligger ca 45 minutters kjøretur fra Mo i Rana. Man tar av E6 fra Røssvoll og kjører 30 kilometer mot Melfjordbotn. Ved ei bru kjører man ikke over brua men rett frem 4 kilometer til gården Fisktjønna. Her parkerer man bilen, går stien forbi gården og går til marmorslottet på ca 25 minutter. Etter ca 15-20 minutters gange i skogen står det et skilt som viser hvor veien til marmorslottet går. Om man tar andre veien kommer man oppover Glomdalen.

Marmorslottet er laget av elven Glomåga. Gjennom mange år har Glomåga gravd ut jettegryter og andre formasjoner med mange forskjellige former. Om man er dristig nok kan man sette seg på en "steinhest", en utstikker som går ut over elven, og ha elvebrus rett under seg. Marmorslottet er mest brukt av lokale folk, mye på grunn av at det ikke finnes skilting eller noen annen informasjon om det for turister (Skrevet i 2003). Det er kanskje best det, man kan selv tenke seg hvor mye stein utenlandske turister ville tatt med seg derfra. For det er mange fine steiner der! Men lokalt er det stadig flere som blir klar over at marmorslottet finnes.

Om våren og sommeren er elven vanligvis for stor til at en kan gå ned i jettegrytene og over elven. Men om du drar dit om høsten (oktober) skal vannstanden ikke være så høy. Da kan du ta deg tid til å gå ned i jettegrytene, gå gjennom en gryte og over elven. Bortover bergene der så kommer du etterhvert til ei grotte, og enda lengre oppover finner du enda flere fine steinformasjoner.  Med "korridorer" som går mellom steinene og flate marmor/steinflater med tapper under som elva har gravd ut.

Ved å gå lengre oppover på samme siden som man kom ned, så finner man også mange fine steiner. Utforsk selv...

Tilbake til innholdet