Hvordan barke gran - Turbading

Gå til innhold

Hvordan barke gran

Diverse
Turkart
GPS-sporFinn kart
Best tidspunkt er fra midten av mai til midten eller slutten av juni. Det er når sevjen har kommet opp i grana og grana er veldig våt at barken er lettest å få av.

Start på en kant, ikke nøye hvilken. Bark deg inn med spaden slik at du får tak under barken. Lag «remser» med hendene hele veien rundt stammen (det blir ofte flere «remser»). Disse remsene må du da dra av stammen slik at de «følger» hverandre. Der det har vært grener «knekker» remsene iblant av, da er det viktig at du med en gang lager en ny remse der som følger de andre. Denne framgangsmåten avhenger 100% av at grana er full av sevje.

Graner som har bark som ser ut som «krokodilleskinn» bør ikke velges – disse er ofte ikke våte nok – og krever mange ganger flere minutter å barke.

Alternativ måte er å «barke i vei» med barkespaden og dra mindre remser iblant. Det blir ikke helt like bra og medfører mye mere arbeid - og flere ganger lengre tid - men du får likevel av det meste av barken tilslutt – om ikke granstokken er felt for lenge siden – da kan barken være umulig å få av. God fysisk trening å gjøre det på denne måten :-)

Utstyr du trenger for å barke: en barkespade (har selv den billige fra Biltema), gode arbeidshansker (ellers blir du veldig seig på hendene av sevja), to stativ eller selvlaget oppheng for stokkene (dette for best mulig arbeidshøyde og for å gjøre at stokken ikke bare ruller). Se gjerne på bildene. Brukte vel selv 4 stk vinkelbeslag på hver tversover selv for å hindre stokkene i å rulle (mulig det finnes bedre måte å gjøre det på).

Selv startet jeg plutselig å barke da jeg fant ut at jeg ville bygge min egen grillhytte – med barkede stokker fra egen tomt som rammeverk. Virkelig lære av å gjøre må en kunne si. Men det ble jo bra og kult! Se også det jeg har skrevet om vedkløyving og felling av tre.
Tilbake til innholdet