Sandviksanden (Langsanden) - Turbading

Gå til innhold

Sandviksanden (Langsanden)

Salten utenom Bodø

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Sandviksanden ligger på Sandhornøya i Gildeskål kommune. Man tar av Fv17 ved Kjøpstad, kjører over brua og tar etter hvert til høyre mot Alsvik.

Området/fasiliteter: Sandviksanden (på kartet kalt Langsanden) er ei vestvendt og veldig stor sandstrand som er ca 2 km lang og 300 meter bred. Stranda er et populært utfartssted både for innfødte og for folk bosatt utenfor kommunen.

Det er muligheter for supert strandliv med soling og bading på sommeren, og flott å gå tur langs stranda hele året. Det er en bratt fjellskrent i øst med hekkende rovfugl. Elias Blix hentet inspirasjonen til "med ei lysande strand mellom høgfjell og fjord", her (siste setninger tatt fra kommunen sine sider). Det er fine gress-sletter for telting i bakkanten av sanden.

I 2014 fikk stranden stor oppmerksomhet i forbindelse med kunstprosjektet Salt.

Det ble satt opp en stor fiskehjell, restaurant, bar, verdens største sauna, konsertscene. Det ble satt opp flere små og artige buer med overnattingsmuligheter. Parkeringsforholdene ble utbedret med en egen parkeringsplass (før var det kun parkering langs fylkesveien). Det var store planer for aktiviteter helt fram til september 2015. Men på høsten blåste fiskehjellen ned, og aktivitetene i 2015 ble preget av dette. Nå er hele prosjektet skrinlagt.

Selv om de aller fleste byggverkene etter prosjektet er borte, vil stranden i ettertid ha fått en god og etterlengtet oppgradering med parkeringsplass, toaletter og kai (som jeg regner med i hvert fall vil bli stående igjen).

Vannforhold: Vannet er nok for det meste kaldt her. Kanskje man har mulighet for litt behagelig vann om man timer riktig i forhold til flo og fjære en varm sommerdag?

Helhet: Ei flott sandstrand av stor størrelse gjør dette til en bra plass som er mye besøkt.

Tilbake til innholdet