Valnesvatnet på turskøytetur med tivannsrundtur - Turbading

Gå til innhold

Valnesvatnet på turskøytetur med tivannsrundtur

Turskøyting
Turkart
GPS-spor tivannstur nr 1
GPS-spor tivannstur nr 2
Finn kart
På vann-til-vann-tur i et fantastisk landskap!

La oss begynne med Valnesvatnet. Det er et stort og variert vann og et flott skøytemål i seg selv. Vannet har mange viker og holmer og mulige stoppesteder. Selv bruker jeg alltid å ha meg et stopp ved Nordvika og den gamle gården der.

Siste gang jeg var på Valnesvatnet var vinteren 2021. En mye større sjeldenhet – er imidlertid rundturen fra skøytevinteren 2014. Turen har ikke vært mulig å gjennomføre siden da. Eller rundturene – det ble faktisk to slike turer den vinteren!

Med start over Valnesvatnet og fram til Falkflågvika. Opp elva hvis mulig (eller på kjerrevei) til Nedre Falkflågvatnet. Derfra bar turen videre over Øvre Falkflågvatnet, Nordtverrlivatnet, Sørtverrlivatnet og Snokkivatnet inkludert bekkene imellom disse vannene før vi tok en matpause under fjellformasjonen Snokki. Videre gikk turen over Firampivatnet før det ble en halvtimes vandring ned til Litlvatnet og Urskarvatnet (en stor fordel å ha brodder med!). Derfra var det kort ned til Isvika og speilisen på Valnesvatnet. Vi tok en rundtur rundt hele Valnesvatnet, inkludert under brua mot Litlvatnet (det andre vannet med det navnet på denne turen!). Elva/bekken som kommer ned fra Langvatnet er også mulig å skøyte på et stykke innover. Totalt 10 ulike vann pluss noen elver og bekker på denne turen! Hvis du vil øke antall vann så er det mulig siden det er flere andre vann i dette området, dog litt utenfor området for denne naturlige rundturen.

Under hele turen er det ekstra god utsikt til Falkflågtindan. Det anbefales sterkt at du ser på hele fotogalleriet for denne turen!

Og tenk – uken etter ble det samme tur på nytt! Denne gang med familie sørfra som var på besøk i forbindelse med barnedåp. Jeg er glad for at det var mulig å gå så langt tilbake på Endomondo og finne fram igjen disse gps-sporene, akkurat før Endomondo ble nedlagt. Dette var før jeg begynte med egne turkart-apper på telefonen og innspilling av mine turer.

Lengde: En tur slik som beskrevet er ca 22 km lang. Vil du gå kun Valnesvatnet rundt i alle små viker og kanter med en tur oppi Litlvatnet og elva der er en slik tur ca 17 km.

Kjente isproblemer: Valnesvatnet er et stort og «lunefullt» vann som ofte fryser sent. På turen vinteren 2021 var dette særlig tydelig, med svak is imellom holmer. Da jeg hakket staven ned gikk den flere ganger plutselig igjennom. På innerste del av vannet var det en stor del av vannet som enda var åpent. Deler av dette var begynt å fryse og det var med litt snø på vanskelig å se at det ikke var holdbar is. Noen andre på tur samtidig oppdaget dette tidlig, ellers hadde det vært en stor sjanse for at noen hadde duppet nedi. Dog var dette tidlig etter islegging – skøytevinteren 2014 var det ingen slike isproblemer under turene. Den beskrevne rundturen er på vann med få isproblemer. Elveskøyting / bekkeskøyting krever dog selvsagt ekstra årvåkenhet.
Tilbake til innholdet