Hunstadtoppen - Turbading

Gå til innhold

Hunstadtoppen

Sentrumsnært - med "den nære marka"
På tur til et av Bodøs best besøkte turmål!

Denne turbeskrivelsen ble i sin tid skrevet for Ti på topp av meg, men dette er "originalen".

Høyde: 218 moh, med 150 (Hunstad barneskole) og 100 (Soløyvannsvegen) meters stigning. Startpunkt ligger på 70 moh (Hunstad barneskole) og 120 moh (Soløyvannsvegen).

Lengde tur/retur: 3,5 km (Hunstad barneskole) og 1,2 km (Soløyvannsvegen).

Parkering: Parkering avhenger av hvor du starter fra, men det er gode parkeringsmuligheter ved Hunstad barneskole etter skoletid. Mindre plasser tilgjengelig ved Soløyvannsvegen (parkeringen her er plassert på et uoversiktlig sted). Dette er uansett et av turmålene hvor du enkelt kan sykle til startpunktet – eller opp på toppen!

Turbeskrivelser: Fra Hunstad barneskole, gå over vegen og start ved lysløypa. Følg den ca 200 meter til stien mot Hunstadtoppen tar av til venstre. Her er du inne på en stor sti som fører rett til toppen.

Et annet mye brukt startpunkt, ca 1 km vest for Hunstad Barneskole, er ved enden av den nye flotte gang- og sykkelvegen ved Hestdalen (boliggate). I tillegg finnes det flere andre stier oppe i lia – her har du mulighet for flere ulike rundturer.

Korteste rute går fra Soløyvannsvegen på den andre siden. Herfra og opp er det godt under en kilometer til toppen. Denne trasèen brukes på 7-toppsturen hvert år. Merk at parkeringsplassen som ligger her ligger på en veldig uoversiktlig plass, og strengt tatt burde vært stengt og endret plassering på.

Merking: Ingen av rutene til Hunstadtoppen er «helmerkede», men stiene er veldig tydelige og det er veldig mange som går tur til Hunstadtoppen, slik at her kan du nesten bare følge «folkemengden». Det er satt opp et flott informasjonsskilt ved turstart ved Hunstad Barneskole.

Utsikt: Hunstadtoppen er ikke særlig høy, men gir god utsikt mot Saltenfjorden og fjellene på den andre siden. Byutsikten er ikke like bra som fra f eks 255-toppen eller Junkerfjellet herfra, men du ser noe av byen. Lenger mot vest, ned mot Nordstrupen, er det bedre utsikt mot byen.

Sol og vann: Fine solforhold på toppen. På tur opp varierer det sterkt etter hvor du er og når på døgnet du er der. Det er ikke noe helt trygt drikkevann tilgjengelig så befolkningsnært.

Annet: Hunstadtoppen er navnet som toppen kalles på folkemunne. På kart vises den som høyde 218 i Hunstadlia. På toppen er det en flott skjelterskjå (gapahuk) kalt Torgeirskjåen. Den er oppkalt etter naturmannen Torgeir Limstrand, som døde i 2008. Den er bygget etter modell av gamle tradisjonsbygg i Salten, og er et kulturhistorisk alternativ til gapahuk.

Bodømarkas Venner har gjort en flott jobb med oppgradering av stier her de siste årene, særlig på nordsiden av plassen. Stiene er blitt så gode at du kan ta med deg barnevogn eller vanlig sykkel til toppen. En av disse stiene heter Bamsestien.

Hunstadtoppen er et veldig populært turmål for de som bor på Hunstad og Mørkved, men brukes også mye av andre som er bosatt i Bodøområdet.

Selv liker jeg best å ta meg en tur til Hunstadtoppen i mai - da er det utrolig mange hvitveiser langs ruten - så mange at toppen heller kunne blitt kalt Hvitveistoppen.
Tilbake til innholdet