Kjerringøy, strendene langs Fv834 - Turbading

Gå til innhold

Kjerringøy, strendene langs Fv834

Nordsia

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Strendene langs Fv834 ute på Kjerringøy har veldig lett tilgjengelighet siden de ligger rett ved vegen. Bare ta fergen ut til Kjerringøy, og du er der! Strendene kommer på rekke og rad med en gang.

Området/fasiliteter:  
Strendene på Kjerringøy har for det meste veldig god sandkvalitet. Altså perfekte for å ta av seg skoene og vandre barfot på. Fra Fjære og nordover er det veldig gode solforhold også om kvelden, med midnattsol flere plasser.

Like ved fergekaien på Misten dukker den første stranden opp. En perfekt strand for de som venter på fergen! Videre framover kommer det strender på rekke og rad. Den første stranden med et virkelig navn er Korsviksanden. Enda finere er den navnløse nabostranden til Korsviksanden, med veldig turkist vann. Videre følger det flere idylliske og navnløse strender.

Det flotte området ved Fjære naturreservat har flere flotte strender. Les en egen side om det området. Ved Store Nautholmen er det en strand, dog med noen bolighus tett ved. Ved handelsstedet er det en strand på selve museumsanlegget. Denne er nok dog lite brukt til soling og bading, men desto mer til fotografering. Like nord for tettstedet er det mulighet for å ta seg en avstikker mot Nevelsfjorden. Det er lite strender der, men desto flere flotte fjell å se på.

Ved Tranvika og Langskjærodden ser det på satelittbilder ut til å være noen strender. Disse fikk jeg ikke sjekket ut under mitt besøk. Lignende med en strand kalt Hestnakkstranda ikke langt unna.

Ved Strandå anbefales det sterkt at man stopper! Her er det flere flotte strender. Den første er den mest brukte. Denne kalles etter hva jeg forstår Strandåsjøen (Strandåsjyen) og ligger i Strandåvika. Går man litt videre kommer man til strand nr 2, en like flott og litt mer anonym strand. Halvdan Sivertsen pratet varmt om disse strendene og hele Kjerringøy i programmet "sanger om" i 2014. Enda lenger ut er det noen sandbanker, men ikke ordentlige strender. Det er plass til en del biler ved vegen på Strandå slik at det sjeldent er problemer med parkering her. Rett nord for området er det en liten vik som også virket å være populær blant de som vil være mer anonyme. Den flotte Strandåtinden rammer inn området på en flott måte, perfekt beliggende i øst som den er.

Låter er et flott område beliggende litt nord for Strandå. Også her er fjellutsikten flott, med særlig Eidetinden blant flere fjell beliggende mot øst.
"Låter er et flott utfartsområde for dags- og helgeturer. Området er variert og betegnet som kommunens vakreste strandområde med sand-, grus- og rullesteinsstrender, samt svaberg. Bak dette er det grassletter og skogsområder før tindene bak reiser seg. Forholdene ligger dermed godt tilrette for strandliv, fiske, leik, bærplukking og fjellturer. Området egner seg godt for telting. Statlig sikret område på 2500 da". Tekst tatt fra inatur. Må nok si at jeg langtfra er enig i at Låter er kommunens vakreste strandområde. Det er få plasser på Låter som passer til bading. Men et av kommunens beste teltområder er det nok. Med kjempefine fjell beliggende rett bakom. Det er mye tang og stein i vannet her.

Sandeidet er en flott strand med fine bademuligheter også fra bergene like ved. Veldig flott kveldssol her. Eidet og Eidekjosen er en flott liten avstikker for de som vil se enda mer flott natur og flotte fjell. Her er det imidlertid ingen strender.

Finnkonevika er neste strand, men denne syntes jeg ikke selv var så veldig fin. Langs vegen mot Tårnvik er det ellers flere flotte plasser som ikke har strender for å stoppe for å se på utsikten. Jeg overnattet selv i bilen på en slik plass. Ospvika er siste strand før man kommer til Tårnvik og vegs ende. Se en egen side for Tårnvik.

Ellers er det mange flere strender ute på holmene og øyene i skjærgården utenfor Kjerringøy. Ute på selve øya Kjerringøy (en ganske liten øy like ved tettstedet) er det flere flotte strender. Det har versert planer om å bygge en bru hit (passasjen er bare 50-100 meter), men disse planene er enda uklare. På Møsterøya ser det veldig fint ut. Ute på Silsandholman ser det også ut til å være flere vakre strender. Disse plassene må man ha tilgang på båt for å besøke.

Vannforhold:  Klart og turkist sjøvann som gir stor badeglede! Som oftest kalde temperaturer, men er man heldige med timingen kan vannet få temperaturer som også nærmer seg behagelige for flertallet blant folk.

Helhet: Vil man dra på strandsafari i bil må dette absolutt være en av Norges beste plasser! Det bør selv på fine dager være enkelt å finne seg en vegnær strand helt for seg selv. Nøyaktig antall strender er vanskelig å si, men antallet er i hvert fall godt over 20.
Halvdan Sivertsen pratet varmt om disse strendene og hele Kjerringøy i programmet "sanger om" i 2014.

Tilbake til innholdet