Kosmovatnet (Valnesfjordvatnet) - Turbading

Gå til innhold

Kosmovatnet (Valnesfjordvatnet)

Turskøyting
Turskøytetur på et stort vann med flere spennende elveløp!

Først, hva som faktisk er navnet på vannet er litt usikkert. På kart står det Valnesfjordvatnet, men lokalbefolkningen bruker Kosmovatnet. Så jeg bruker like godt begge i overskriften, men kun Kosmovatnet ellers. Kosmovatnet ligger så lavt at det ikke engang står høyde over havet på kart. Om du trykker på vannet på f eks Norgeskart sin løsning kommer det opp 0,0 moh! Så vannet er vel i praksis brakkvann (en blanding imellom sjøvann og ferskvann).

En rundtur rundt Kosmovatnet er en tur i et rikholdig område. Ikke nødvendigvis naturmessig, men også på andre måter. Her passerer du flere ulike boligområder hvor folk ser ut til å trives bra der de bor, en bilbane på is, en vinterlysbelagt gangbru og mye annet. Inne i «Flaget» kan du følge Skipperoselva et stykke innover. Her er det også en fin rasteplass. Når forholdene ligger til rette for det er det obligatorisk å gå Flatøya rundt på elvesystemet til Lakselva! Se på kart og gps-spor hvor langt opp jeg kom. Også Toktdalåga er mulig å følge litt innover (vær ekstra obs på isen under brua).

Lengde: En runde rundt vannet, inkludert inn på elvene, er kanskje 13-14 km (?). Selv gikk jeg 33 km denne dagen.

Kjente isproblemer: Ved kraftlinjen ved Flatøya er det et område som nesten alltid er åpent. Ut mot Straumsnes (sentrum i bygda) må du være ekstra forsiktig, Laukåsstraumen her er vel alltid åpen ved bruene. Ellers kreves det kunnskap for å gå på de ulike elveløpene rundt vannet. Noen lokale har laget et iskart med flere kjente isproblemer på Kosmovatnet, mulig jeg blir å spørre om jeg kan bruke det.
Tilbake til innholdet