Skjelstad naturreservat og forsvarsområde - Turbading

Gå til innhold

Skjelstad naturreservat og forsvarsområde

Nordsia
På tur i et blomsterrikt naturreservat med hvite sandstrender (og forsvarsintallasjoner like ved)!

Skjelstad ja – som jeg «snublet over» sommeren 2011. Enda en deilig plass å gå tur! Blomster, sjøvann, hvit strand, holmer. Ifølge Fylkesmannen er dette en av de mest kalkrike strand- og kyststrekningene i landsdelen. Det er registrert 134 karplanter på eller nært stranda – berggrunnen inneholder store mengder kalk og sanden her er skjellsand. Les det flotte skiltet de har satt opp (se fotogalleriet). Bra de utfører skjøtsel her fra tid til annen (fjerner kratt og sånn for å bevare plantelivet).

Perfekt hvis du vil dra en ettermiddag etter jobb og være en plass med lite folk. Men ja, også denne plassen har blitt mere populær de siste årene – så det er godt mulig det er andre ute i samme formål. Også mulig å gå på tur om vinteren siden det pga sin nærhet til havet er lite snø her. Dog ikke mulig å lage bål her pga at det er et naturreservat. Dog var det en bålplass der pr 2023.

Du følger Fv834 nord for Bodø til Skjelstad. Ut mot havet ser du etterhvert en asfaltert vei med en port og mange navigeringsmaster i lufta. Her det plass til mange biler. Her er det mulig å gå inn i naturreservatet, selv om skiltet sier "adgang forbudt". Men best føles det derfor å stoppe midt på den store sletta, hvor det er en skogsveg med plass til et par biler. Obs, ikke kjør forbi naturreservatskiltet, da kan du få en stor bot! Ofte er det dog ikke plass til flere biler her – slik at du må igjennom forsvarsområdet om du vil på tur her.

Ved fjære sjø er det lett å komme seg rundt omkring i området. Ved flo sjø blir deler av området liggende under vann, slik at du må vasse ut til den hvite stranda. Solforholdene er veldig gode med sol til langt på natt.

2011-tekst: Like ved naturreservatet finnes altså et forsvarsområde. Det er sågar "beskyttet" med skilt som sier ulovlig adgang. Det er ikke så strengt som skiltet ved porten skulle tilsi. Lokalbefolkningen går eller sykler ofte turer ut langs stranden der. Men det er klart at noen utenforstående ikke går ut der når de ser skiltet. Forsvaret har et stort navigeringsanlegg her med mange master og diverse bygg. Går du rett fram og følger veien til høyre kommer du til en stor sandstrand, hvor Forsvaret har en hytte som de leier ut til sine ansatte. Hit var jeg heldig og fikk komme på besøk til noen som leide hytta sommeren 2010. Det ble et hyggelig besøk hvor jeg fikk se en totalt ukjent plass for meg (men hvor jeg da ikke gikk videre og så den flotteste stranda, den fant jeg først året etter). Går du videre forbi hytta kommer du etterhvert fram til naturreservatet sitt store strandomtråde. 2024 oppdatering: jeg tror enda de samme tingene gjelder – at folk går igjennom forsvarsområdet selv om disse skiltene enda står der. Har heller ikke fått noen reaksjoner på denne teksten siden 2011.

Vannforhold: Muligheter for litt varmt vann til rette tidspunkter etter flo og fjære i vikene som ved fjære er uten vann, men med flo går fint å svømme i. Ellers for det meste kaldt.

Se på bildene og nyt!
Tilbake til innholdet