Ausvika, Lilleausa og Gravenbukta - Turbading

Gå til innhold

Ausvika, Lilleausa og Gravenbukta

Nordsia
Bynær strand-til-strand-tur blant blomster og gress!

Dette er en flott tur som er innom flere strender like nord for Bodø.

Vil du holde deg der det er tilrettelagt og der andre folk er? Velg Ausvika.

Liker du det mer anonymt? Velg en av nabostrendene.

Best startpunkt, med stor parkeringskapasitet, er det ved parkeringsplassen til Ausvika, noen km nord for Løpsmark. Det er også mulig å starte fra andre siden, fra Løp.

Ausvika er et fint tilrettegjort område med benker, bord og sitteplasser. Stranden er sørvendt i en vik (som heter Storausa) ut mot Landegodefjorden. Den er langgrunn og barnevennlig. Ausvika er perfekt å dra til med familien en hverdag etter jobben hvor man ofte ikke har tid til lengre turer. Årets første dag med 20 grader? Perfekt, da har vi turmålet klart! Høsten 2021 ble området oppgradert for å gjøre det enda mere universelt.

Det er totalt ca 60 dekar med strandsletter her! Området er kjent for en spesielt rik flora (se noen av de nye bildene for info om orkidèer osv!). Det er mange stier i området. Blant annet kan du gå opp på den lille toppen Geitnakken, hvor det er fin utsikt over området og mot Geitvågen ikke langt unna.

Fra Storausa går det en fin sti mot Løp. Tar du av denne og går inn på en mindre sti ut mot havet, kommer du til en anonym og navnløs liten strand. Et naturlig navn på denne synes jeg er Lilleausa / Litlausa. Her er det flott å ta seg et bad! Noen har også laget til en fin bålplass med sittebenk oppe i berget her. Odden like ved heter Rødodden. Du kan herfra følge en sti som går helt ut mot havet videre, før du kommer inn på «bredstien» ved Gravodden.

                               

Neste strand er på størrelse med Storausa. Også den er uten et offisielt navn, selv om man ved veldig høy innzooming på kart kan finne navnet Gravsanden. I Avisa Nordland foreslo en journalist sommeren 2011 å kalle denne ukjente stranden for Gravenbukta, noe jeg synes er et bra og originalt (den første plassen som heter det i hele landet) navn. Hos en barnehage i Bodø kaller de stranden for "Hemmeligstranden". Etter Gravenbukta er det ikke så langt før du er ved Løpsstranda.

Siden dette er sjø er området rundt Ausvika et "typisk" tilfelle med kald sjø i nord. Vannet kan imidlertid bli noe varmere inni vika Storausa enn andre sjøplasser i området. Jeg målte det til 16 grader en sommerdag i slutten av juni 2009. Ellers er det nok ganske sjelden at det blir over 13 grader. Men timer du riktig med flo og fjære en ekstra varm dag kan du være heldig. Dårlig med drikkevann i området.
Tilbake til innholdet