Gjælentunet - Turbading

Go to content

Gjælentunet

Turplasser i Bodø 2

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Gjælentunet ligger rundt 54 km kjøring fra Bodø. Ved Tverlandet tar man Fv 17 sørover i ca 28 km (ikke målt nøyaktig etter at nyveien åpnet), der tar man av en vei skiltet Valnes, som man følger 6 km nesten til enden. Fra parkeringsplassen er det rundt 1 km å gå til Gjælentunet. Man tar veien som går til venstre oppover lia, og følger stien mot venstre. Stranden og sjøen ligger et stykke forbi husene, som man kan leie. Tilbake kan man gå stien rett frem, sånn at man får en fin liten rundtur. Den kommer ut like ovenfor parkeringsplassen.

Området/fasiliteter: Gjælentunet er et fint turmål med både hytter og strandplasser! Det er benker her, og en fin gresslette og strand man kan gå barbeint på. Det er også en fin odde man kan gå utpå om man vil være mer privat (det er sjelden man får være alene på Gjælentunet). Hvis man vil overnatte er det flere overnattingsmuligheter.

Gjælentunet består av tre hytter, noen uthus, naust og to båter. Det har landets lavest beliggende turistforeningshytte, to meter over flomålet. Imellom husene/hyttene er det et fint tun. For å komme ned til sjøen følger man stien nedover, som tar noen minutter å gå.

Ordrett fra Bodø & Omegns Turistforening:
Det er vel de færreste besøkende som kommer sjøveien. Men muligheten for å benytte BOTs eneste kysttilbud er så absolutt til stede også for sjøfarende. Inn gjennom naustdøra og forbi to robåter finner du foreningens lugartilbud; Egnarbua. De seksten kvadratmeterne rommer en køyeseng og en vinkelsofa som til sammen gir fire soveplasser. Kjøkkenkrok, gassbluss og vedovn gir de samme fasilitetene som de fleste andre hyttene til BOT. Og vann finner du i en kran tyve meter unna. For å bedre mulighetene til å komme denne veien er det lagt ut ei helårs flytebrygge ved naustet.

Gjælentunet er siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsida av Børvasstindan. Hovedhuset ble overtatt av BOT i 1989, særlig med tanke på å ha et tilbud til barn, ungdom og barnefamilier. Gjælentunet benyttes mye av skoleklasser, barnehager og andre grupper. Et gammelt sauefjøs på stedet er tatt i bruk til lekehus. Området rundt er veldig godt egnet til undervisningsopplegg rettet mot miljølære, natur og kystbiotoper. I Hovedhuset ligger det undervisningsmateriell til slik bruk.

Med Kårstua på andre siden av tunet er det alltid plass for en vanlig familie eller tre, selv om hovedhuset er fylt opp av naturhungrige skoleelever. Hovedhuset er låst med egen nøkkel, og kan reserveres. Kårstua er imidlertid låst med vanlig DNT-nøkkel, og brukerne er underlagt de samme rettigheter og plikter her som på de vanlige fjellhyttene. Denne hytta passer særlig godt for småbarnsfamilier, med innlagt strøm, vann og med stellebord og sprinkelseng.

Alle som benytter seg av Gjælentunet har mulighet for å benytte seg av to robåter som ligger i naustet nede ved sjøen. Redningsvester i mange størrelser finner du også her. Men fiskeredskaper bør du ha med deg. Tidevannsstrømmene forbi naustet gir gode muligheter for fangst av torsk, sei, ørret og laks. Er du heldig svømmer det en lekende niseflokk forbi når du sitter på svabergene og nyter kveldsola mens barna leker i vannkanten på den hvite sandstranda.

Mange brukere av Gjælentunet benytter også nærområdene. Fine kveldsturer til Gjelfjellet, Middagsfjellet eller Skånlandsfjellet passer for barn helt nede i syv-åtteårs alderen. Langs fjæra går det sti utover fjorden til Skånland gamle handelssted. Vær imidlertid oppmerksom på at det gamle handelsstedet nå er privatbolig.

Er barna små, er likevel mulighetene for opplevelser store. På tunet er det både husker, sandkasse og slengtau. Kanskje er det når du leser dette anlagt en akebakke. Grillplasser på tunet og utenfor Egnarbua gir gastronomiske muligheter både før og etter barnas leggetid. Det er ikke nødvendig å fortelle foreldre om lekemuligheter i skogen, men stikkord som refleksløype, lommelykt, gjemsel og skattejakt er bare noen organiserte tips. Og – ved stien ned til Egnarbua finner du verdens flotteste klatretre. Om været er ufyselig, ligger Lekehuset (et gammelt saufjøs) der og lokker.

Til hundeeiere: Gjælentunet har også plass for hunder. Ei lita hytte har to sengeplasser, og er gitt navnet Hundehuset. Her, i tillegg til i Egnarbua er Passopp velkommen.


Vannforhold: Vanntemperaturen her er ikke noe å skryte av. De gangene jeg har badet her har vannet vært kaldt. Dette er ikke plassen man drar til om man vil ha behagelig temperatur i vannet. Man kan hoppe uti vannet fra båtbryggen.

Helhet: Et fint turmål som passer fint til alle typer friluftsliv. Det er bra med kveldssol nede ved vannet. Man kan leie husene på Gjælentunet hvis man vil overnatte.

Back to content