Gjælentunet - Turbading

Gå til innhold

Gjælentunet

Resten av Bodø
Sjø, berg, sand, gress, bål, leking. Overnatting med «alle fasiliteter». Langt borte fra byen.

Gjælentunet er en idyll som har alt dette!

Gjælentunet ligger ca 52 km kjøring fra Bodø. Ved Tverlandet følger du Fv 17 sørover i rundt 28 km (ikke målt selv) og tar av en vei skiltet Valnes mot høyre, som du følger rundt 6 km nesten til enden. Her ved Gjælen er det parkeringsplass med god plass til endel biler. Fra parkeringsplassen er det rundt 1 km å gå til Gjælentunet. Du passerer bommen og går veien som går til venstre oppover lia, og følger hytteveien videre mot venstre.

Først ankommer du tunet, selve samlingsplassen i området. Her ligger det flere ulike bygg. Huset er låst med egen nøkkel og må reserveres og leies på forhånd. Familiehytta / Kårstua og «Hundehuset» er tilgjengelig for alle som har DNT-nøkkel. Her på tunet er det også en stor gapahuk med plass til mange personer og gode lekemuligheter for barna.

Ned til sjøen er det rundt 300 meter fra tunet. Det går en stor og bred sti ned dit. En alternativ rute er å følge den flotte Kyststien, som blant annet går via Førrhaugen, 100 m fra Kårstua. På Førrhaugen er det ordnet til en skikkelig fin benk med bord - som er utrolig fin å sitte og se fotballkamp med en øl i den varme kveldssola på!

Nede ved sjøen er det gress-slette, strand og svaberg – et veldig flott område perfekt for de som vil gå litt rundt barfott! Vil du være litt mer privat (det er ofte folk på finværsdager i dette området) anbefales det at du går ut på odden.

Egnarbua ligger også der nede ved sjøen, Norges lavest beliggende turistforeningshytte (to meter over flomålet)! Flott å overnatte i - selv om selve hytta begynner å nærme seg på typen til ekstra veldig umoderne.

Vanntemperaturen i området er av typen veldig kald – til og med også om du ‘timer’ riktig i forhold til flo og fjære. Men det er uansett deilig å springe uti vannet! Kombinert med ei oppvarmet Egnarbu med overnatting er dette mulig hele året! I sommersesongene er det en båtbrygge utenfor Egnarbua. Det er veldig fin kveldssol nede ved sjøen. I tillegg veldig gode fiskemuligheter! Dessverre er det et fiskeoppdrettsanlegg på andre siden av fjorden som ødelegger stillheten og mørket noe hvis du er her når det er mørkt.

Det er turmuligheter blant annet til Skånland (fjæretur), Gjelfjellet, Middagsfjellet og Skånlandsfjellet fra dette området. Rødmerket løype mot Valnesvatnet, Falkflågdalen og mot Lurfjellhytta starter ved parkeringsplassen. Om vinteren er det sjelden det er godt skiføre i området ved Gjælentunet.

Tilbake til parkeringsplassen er det mulig å følge en annen sti enn den du gikk til Gjælentunet, sånn at du får en fin liten rundtur. Den kommer ut like ovenfor parkeringsplassen. Merk at denne kan bli gjørmete ved vått vær.

Selv om Gjælentunet ikke er så altfor langt unna byen i kjøretid, så er det en «bøyg» som ligger der for mange å kjøre «helt ut dit». En «bøyg» som gjør at f eks området rundt Soløyvatnet føles mye mer bynært. Men tenk litt på at Gjælentunet også faktisk er mulig å besøke en helt vanlig hverdag i sommersesongen! Og spesielt om du har båt i Bodø!

                                     

Les mer om Gjælentunet og overnattingsmulighetene hos Bodø og Omegns Turistforening.
Tilbake til innholdet