Vollvatnene : Nedre- og Øvre Vollvatnet - Turbading

Gå til innhold

Vollvatnene : Nedre- og Øvre Vollvatnet

Sentrumsnært - med "den nære marka"
To befolkningsnære vann med gode bademuligheter!

Vollvatnene er to stinære og befolkningsnære vann like ved den store parkeringsplassen på Rønvikfjellet. Perfekte vann for de som vil ha seg et raskt bad før de f eks må hjem etter jobb. Den store styrken til vannene er nærheten til byen. Ulempen er nærheten til turstiene som alle dager har stor trafikk.

Fra Snippen i sentrum av Bodø (Rv80) følger du Rønvikveien gjennom Rønvikkrysset og over jernbanelinjen helt til du møter på Fjellvegen og følger den opp til parkeringsplassen på Rønvikfjellet. Særlig brukt som startpunkt for turer til Keiservarden.

Nedre Vollvatnet er vannet som vegen går rett forbi i svingen, nede i dumpa like ved platået. Øvre Vollvatnet er ca 400 meter opp fra parkeringsplassen. I 2024 åpner Wood hotel – forhåpentligvis blir ikke hotellgjestene å «okkupere» parkeringsplassene her. Men økt turtrafikk må nok påregnes.

Nedre Vollvatnet er kanskje ikke det mest attraktive badevannet i Bodø, men at det ligger nærmest bebyggelsen gjør at mange ungdommer bruker vannet. Langs den ene siden av Nedre Vollvatnet er det hengt opp tau i et tre slik at en kan svinge seg uti vannet. Jeg svømte bort dit en sommer, men syntes dybden i vannet ikke så altfor betryggende ut der. Lenger inn ved vannet står det en liten sittebenk ved vannet, dette er en flott badeplass. Så er det også et svært tre som stikker uti vannet der som muligens kan brukes til å hoppe fra. På den andre siden er det en stein med høyde på rundt en meter det er mulig å hoppe fra. Ganske dårlig kveldssol nede i dumpa her – ihvertfall i forhold til ute på kanten mot nord.
«Vollhunden» - berget på innsiden av vannet.
  

På østsiden av Øvre Vollvatnet er det en fin hoppestein. På skrå ut mot høyre av denne steinen er vanndybden bra nok, men pass på ellers! Det er en strand som en del folk bader ved der du ankommer vannet. Det er dog mye steiner i vannet der (ondt å komme seg uti). Jeg halvveis gikk og halvveis svømte rundt hele Øvre Vollvatnet i deilig temperatur i 2008. Enda flere plasser... Det er mange turgåere i dette området, så ikke forvent å få bade alene uten forbipasserende!

OK muligheter for bra temperatur i disse vannene. Men 120 og 150 meter over havet gjør her i nord at de tar en liten stund ekstra å varme opp. Helt i starten av juli 2008 lå temperaturen i disse vannene på 18-19 grader. Under tropevarmen rundt 10. juni 2011 holdt de samme temperatur. «Supersommeren» 2014 holdt vannene 21 grader, noe som nok er absolutt makstemperatur. Heldigvis, siden alt vann jo føles renere og mere «fløyelsmykt» når det er under 20 grader (sånn 18-19 er helt optimalt). Og alle vannene i dette området har vann som gir stor badeglede!

Vannene passer ikke så bra for små barn, da anbefaler jeg heller å gå opp til Svartvatnet rett ovenfor, hvor det er noen fine viker også for barn. Lignende om du vil ha et mer anonymt bad. Øvre Vollvatnet ble koblet ut som drikkevannskilde i 2004-2005, Nedre Vollvatnet noen år før dette. Vannene er fine å skøyte på de gangene skøyteisen er fin.

Disse to vannene har fått bra karakterer på en gammel blog fra rundt 2007 som jeg ramlet innom: "Her var det tilfredsstillende dybde og både stup og hopp var det lagt til rette for. Fint å svømme i og både deilig og forfriskende vann", skrev de om Nedre Vollvatn. "Fantastiske bademuligheter. Her er vannet så friskt som i springen og vi fikk virkelig badefryd av å være her", skrev de om Øvre Vollvatnet. Og disse ordene er jeg enda pr 2024 helt enige i: vannkvaliteten i disse vannene gir rett og slett stor badeglede!
Tilbake til innholdet