Om turskøyting. Tips om utstyr, sikkerhet osv. - Turbading

Gå til innhold

Om turskøyting. Tips om utstyr, sikkerhet osv.

Turskøyting

Når en liker å være i vannet om sommeren, er det ekstra naturlig å like å være oppå det om vinteren : - )

Å gå på skøyter er en super måte å komme seg ut på når forholdene ligger til rette for det. Man får både fysisk aktivitet, frisk luft og man får utforsket plasser rundt vannene man ellers kanskje ikke kommer seg til. Det er ikke hvert år man har lange tider med gode skøyteforhold, slik som i desember 2012 eller januar 2014. Men som oftest får man i hvert fall en kort periode hvert år når isen har fryst og før det kommer snø. Selv om det kommer snø så er det jo slik at snøen noen plasser blåser bort, etter mildvær kan deler av et vann ha god skøyteis osv.

Selv bruker jeg turskøyter (langskøyter), som er supre til å gå lange turer med. Disse kobler jeg fort til fjellskiskoene mine. Dette er en fordel, siden man slipper å styre med knyting og bytte av sko hver gang man skal ta av og på skøytene sine. Gode fjellskisko er i tillegg ofte veldig varme. Har man med seg gode brodder i sekken kan man enkelt (så lenge det ikke er løs snø med stor snødybde) gå bort til neste vann og bevege seg i terrenget. Jeg har også et par isstaver (skøytestaver). Disse er ekstra praktiske å bruke i kraftig motvind, men også fine til å sjekke om isen er sikker med. Vil man ikke bruke stavene, men likevel ha dem med, er det en fordel med en sekk hvor stavene kan festes fast. Skøytene kan også tas med i sekken når man er på skitur med skiskoene som passer, i tilfelle man skulle komme forbi et vann med skøyteis.

Verdt å merke seg etter min erfaring er det at jeg opplevde å bli veldig fort sliten med de første skoene jeg prøvde skøytene med, Alfa Skarvet. Men etter at jeg byttet til Crispi Stetind opplever jeg nesten ikke lenger å bli sliten før jeg har gått veldig langt. Dette er selvfølgelig individuelt, så man bør uansett teste ut hvilken sko man selv liker. Noen har «Crispi-fot», andre har «Alfa-fot» har jeg hørt.

Hockeyskøyter er flotte til å leke seg på isen eller gå kortere turer med. Disse blir ofte rimelig fort kalde, slik at man bør ha plass til flere par ullsokker inni.

Sikkerhet er selvsagt viktig når man skal gå på skøyter. Går man ofte på skøyter bør man som et minimum skaffe seg ispigger som man henger lett tilgjengelig rundt halsen. Disse gjør det enklere å komme seg opp av vannet om man skulle havne i vannet. Det er også en fordel å ha en sekk med en vanntett pose med klesskift (inkludert lue, votter og håndduk) slik at man kan bytte til tørre klær om man blir våt. Når isen er sikker eller ikke er det andre enn meg som er bedre på, dette kan lett søkes opp på nettet.

Klar for tur...
Skøyter, staver, sko, brodder, sekk
Tilbake til innholdet