Alteren med Alterenstranda og Slettakulpen - Turbading

Gå til innhold

Alteren med Alterenstranda og Slettakulpen

Rana og Helgeland

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Man følger Fv12 vestover fra Mo, da er Alteren ca 10 km utenfor byen. Det finnes parkeringsplasser i området, men ikke altfor mange borte ved Slettaelva.

Området/fasiliteter: Alteren har to badeplasser, som ligger like etter hverandre ved Fv12. En av dem er en sandstrand, som er den av dem som passer best for småbarnsfamilier. Fra min oppvekst husker jeg at denne stranden liksom var "stranden" på Mo.


Den neste plassen har noen fine svaberg man kan bruke, i tillegg til en elv som kommer ut der og danner en "tunnel" mellom svabergene og en fin kulp før den renner ut i havet. Slettaelva heter denne elva. Svabergene er fine å ligge og sole seg på.


En gang vi besøkte Alterenstranda var faktisk sanden der så varm at det gjorde ondt å stå på den. Da ble vi raskt nedkjølt da vi gikk ut i det 13 grader kalde fjordvannet :-)


Ved kulpen ved Slettaelva er det fint å hoppe fra bergene. Det er også mulig å følge med elva ned igjennom "tunnelen", men pass på så du ikke slår deg på noen berg. Det er fint å gå seg en tur oppover elva langs sandbankene der. Da kommer man etterhvert til en liten foss.

Vannforhold: Ranfjorden er generelt ganske kald uansett vær, så vannet i sjøen er stort sett kaldt. Sommeren 2014 en dag med 32 grader holdt fjorden 13 grader mens elva holdt 17,8 grader. Dette samtidig som Revelåga holdt 22 grader. Fin badeglede i Slettaelva!

Helhet: Rana har ikke mange bynære badeplasser. Dette er utenom Dalselvstranda den eneste ordentlige stranden ved sjø, noe som gjør det til en populær plass. Vanntemperaturen og hoppemuligheten gjør uansett at kulpen er mest aktuell for bading av disse to plassene.

Tilbake til innholdet