Sørdalen og Skjevlfjellet - Turbading

Gå til innhold

Sørdalen og Skjevlfjellet

Resten av Bodø

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse:  Følg Fv 812 ca 15 km sørover fra Misvær sentrum. Her finner du en 3 km lang sideveg som går til Vestermosætra, hvor det er parkeringsplass. Om vinteren er ikke denne sidevegen brøytet, men det bruker å være brøytet en liten parkeringsplass ved Fv 812.
 
Området/fasiliteter:  Boken «På tur i Bodø» beskriver dette området som et idyllisk område både sommer og vinter, hvor den som er interessert i geologi og/eller flora utvilsomt vil finne området forlokkende. Med utgangspunkt i dette (og ikke minst bildet av det kritthvite fjellet!) gikk jeg meg en tur her sommeren 2013.

Fra Vestermosætra er det en fin sti som går langs vestsiden av elva innover Sørdalen. Tar du av mot høyre går det sti opp mot store Gåsvatnet og Gåsvassbu. Holder du mot venstre i stikryss kommer man etter hvert til den gamle fjellgården Stormoen. Videre fram (ca 4 km fra parkeringsplassen) kommer man til den åpne høyskytten (gammen). Denne har både sengebrisk og diverse utstyr.

Ved høyskytten passer det fint å gå over elva og gå opp mot Skjevlfjellet, som er et kalkrikt område med en spennende flora. I Kvitdalen er det (også ifølge boken) ei flott gressmark med mange ulike fjellblomster. Selv gikk jeg opp her og kom etter hvert til Kvitdalen (en flott fjelldal) oppe på Skjevlfjellet. Der fant jeg den spennende og kritthvite fjellformasjonen med porøst fjell, sannsynligvis dolomittmarmor. Her oppe er det veldig lettgått terreng, og man kan selv bestemme hvor man vil gå. Selv gikk jeg videre forbi Kvitdalsvatnet og høyde 771, en hvit fjellrygg (dog ikke like hvit som den første). Derfra gikk jeg ned til Vatla (Vatnella), et flott vann med bålplass. Videre ned gikk det delvis sti tilbake mot Sørdalselva og stien mot Stormoen og parkeringsplassen. Vil man heller forlenge turen noe kan man fortsette nordover og gå ned mot Ikkurvatnet og Stormovatnan. En annen flott tur skal være å gå mot Kvitberget og Kvitbergnasen.
 
Vannforhold:  Flere vann i dette området. Av de jeg så syntes jeg Vatla er det fineste. Et godt og friskt bad der. Ellers passerte jeg forbi Kvitdalsvatnet og ei anna og like stor navnløs tjønn. Ikkurvatnet og de tre Stormovatnan ligger ganske nært fra Vestermosætra, men disse hadde jeg ikke tid til å sjekke ut. Nede ved Kvitbergvatnet skal det være en flott hvit strand.

Helhet: Et flott og ganske ukjent område med spesiell geologi!

Tilbake til innholdet