Hvordan begynne å bygge - Turbading

Gå til innhold

Hvordan begynne å bygge

Diverse
Turkart
GPS-sporFinn kart
Når du ikke kan noen ting innen bygging – hvordan da begynne?

Ja det er virkelig spørsmålet! Selv om jeg har en far som var snekker hadde jeg aldri noen interesser innen bygging og sånn. Til og med da vi begynte å bygge hytte (som han bygde helt selv) viste jeg ikke noen interesse for dette. Tror jeg da – kan jo ikke huske om jeg ble tatt så mye med på det eller ikke – men jeg var jo mye med dit underveis.

Som voksen ble helt ny leilighet som første bolig etterfulgt av så godt som helt nytt hus i Bodø – så da var det ikke noe behov for å gjøre noe der heller de første ti årene. Men etter hvert – viste jeg mine første tegn til å bygge noe. Sånn rundt 2014, da i form av noen bruer med sønnen min. Og en bru og stilaging på den før nevnte hytta. Ca samtidig begynte også både rive- og byggeprosjekter på hytta utenfor Drøbak til min daværende svigerfamilie – med en god del arbeid der. Så ble en hyttetomt helt alene i skogen kjøpt i 2017. Helt overgrodd – så nå MÅTTE jeg jo lære meg trefelling (se egen side jeg lagde om dette også). Og tilslutt kom bygge-interessen sigende. Da i form av å lage en grillhytte på den tomta – med selvbarkede stokker som skjelettet, og en solplattform (terrasse) og egenlaget dør. Og mye ville ha mere – og både et ut.hus / ute.do (ville lære meg å lage et «ordentlig tett» bygg også) og et vedskjul fulgte.

Korona kom jo også samtidig, og en ikke kunne trene om kveldene heller, så plutselig hadde jeg mere tid en vanlig.

Så da ble det tegning selv av mitt helt eget «ordentlige» bygg (ut.huset). Her var det mye som måtte undersøkes, innkjøpes, bæres inn til tomta og så utføres! Alt fra grunnarbeid til egenkappede takbjelker til vindusblikkarbeid. Og mye ville enda ha mere – så innvendig ble bygget laget til et «ordentlig» bygg. Isolering, Walls2paint-plater, lagerhems, liste- og foringsarbeid, gulvlegging, maling, ute-do! Ja – det ble min egne personlige læring av alt dette. For en lærer best når en faktisk utfører det på ordentlig! Og det ble selvsagt noe jeg tok med meg hjem til boligen min også (nå en leilighet), hvor et tredje soverom ble laget til og noen rom i kjelleren ble pusset opp (blant annet et fotball/softballrom). Og jammen lærte jeg meg ikke å sette opp en vedovn og en stålpipe også (det var virkelig litt av en prosess med mye å tenke på). Puh! – nå er det vel på tide å bare nyte det en har laget og ikke bare gunne på med nye prosjekter? Ja, jeg har planer om å nyte mere. Så er det samtidig vanskelig å ikke bare komme med nye prosjekter når en først har lært seg selv å utbygge. Ja – lært seg selv å bygge. Tenk det! At en som kunne 0% for 10 år siden nå kan bygge noen bygg. Som heller ikke hadde noe spesielt med verktøy (utenom det som alle boligeiere må ha) nå har nesten alt! «Billig-verktøy» er som regel like bra som det dyre – kan jeg si! Meec-drillen og Ryobi-drillen jeg har er jo like bra som Blå-Boschen jeg har f eks. Skal du bygge ordentlig og rette vegger må du ha en ordentlig kappsag med laser (Ryobi sin med batteri passet jo perfekt siden jeg ikke har strøm). Men på noen verktøy lønner det seg å kjøpe dyrt (jeg har mye kvalitet også): f eks blekksaksa til Jula kan virkelig ikke måle seg med deres Bahco blekksaks som er utrolig mye bedre.

Så har kommunen også fått tilsendt noen meldinger om fullføring av bygg som ikke krever søknad. Tipper de aldri har fått tilsendt så grundige utredninger av lignende før :-) Uten at de viser noen interesse utav å sende standardsvar. Her gidder de ikke tegne inn noen bygg som er under 15 kvm store (synes selv det er merkelig). Men f eks der foreldrene mine har hytte tegner de inn alt. Så det er litt forskjeller fra kommune til kommune kan en si.

Se i fotogalleriet for noen bilder fra disse utføringene.
Tilbake til innholdet