Vatnvatnet - Turbading

Gå til innhold

Vatnvatnet

Heggmoen og Tverlandet

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Ta av fra riksvei 80 i Hopen utenfor Bodø og kjør innover Heggmoveien. Vatnvatnet er da det store vannet man kommer til som vegen følger et godt stykke. Langs vegen er det flere plasser man kan stoppe, f eks ved Jentofts Minde og avkjørselen mot Vatnlia (hvor det er en stor parkeringsplass). Hestsundet ligger etter bruen mellom Vatnvatnet og Innervatnet. På høyre side av vegen er det en liten parkeringsplass. Videre er det flere parkeringsplasser før man kommer til Heggmoen.

Området/fasiliteter: Vatnvatnet (morsomt navn) er et svært vann. Det var sommeren 2008 mye i media pga måkeplager. Vannet skulle av den grunn ikke holde den beste kvaliteten. Selv merket jeg ikke noe til dette i starten av juli det året, da vannet virket rent og fint. I løpet av høsten det året ble de fleste måsene skutt slik at dette ikke har vært noe problem de neste årene. Vatnvatnet har flere aktuelle badeplasser.

Etter at man har passert jernbaneundergangen på tur oppover er Forskaia en av de første plassene man kommer til. Man kan ta av vegen og kjøre ned mot kaia. Dette skal være en populær badeplass for ungdommer fra Tverlandet. Forståelig, siden den ligger så nært Tverlandet, og da er den nærmeste ordentlige badeplassen med vann som kan bli varmt.

Hestsundet er sundet mellom Innervatnet og Vatnvatnet. Her er det en sand- og grusstrand like ved vegen. Ospenesodden er odden som man kommer til om man går videre forbi Hestsundet. Vatnvatnets skjulte perle. Ifølge dette innspillet til fylkesdelplanen er dette et supert område: "Det er særdeles viktig at hele Ospeneset, fra Ospenesfjellet og sørvest til og med de fantastiske småstrendene og bergene ved Ospenesodden, tas inn i fylkesdelplanen. Dette er et fantastisk fint område godt unna bilvei, og lett tilgjengelig med kano langs Vatnvatnet eller til fots fra Hestsundet i Vatnvatnet. Området er et av de få som er tilgjengelig for friluftsliv i henhold til friluftsloven, uten at en må ta seg over hageflekkene ved de utallige hyttene langs Vatnvatnet." Sterke ord, men etter å ha besøkt området selv er jeg enig. Man kan også gå dit fra p-plass ved hundedressurområdet. Der går det en klar sti i starten, denne blir uklar etter at man har gått forbi den lille vikstranden ved Strupen. Ute på Ospenesodden er det både strand og fine svaberg.

Vatnvatnet fortsetter gjennom sundet Strupen helt oppover til Heggmoen. I dette området er det satt ut flere bordbenker på svabergene ved vannet. På Heggmoen er det laget til et fint område for å grille ved kraftstasjonen like ved parkeringsplassen. Her er det mulig å bade, men vannet her er nok mye kaldere enn ellers i vatnet (inntakstunnelene til kraftstasjoner bruker å ligge ganske dypt). Like ved Jentofts Minde er det en fin og asfaltert gangsti med grillplass og muligheter for å bade. Bergene ved Raudbergodden, bergene på motsatt side av Raudbergodden (der er det satt ut flere bord), utløpet av Heggmoelva (se Heggmokulpen) og Allmenningselva (se egen side) er andre plasser ved dette vannet.

Vannforhold: Vatnvatnet har behagelig vann utpå sommeren. Det tar naturlig nok noe lenger tid enn Heggmokulpen å varme opp. I slutten av juni 2009 holdt Vatnvatnet 15 grader mens Heggmokulpen holdt over 20. I starten av juli i 2008 holdt Vatnvatnet 19-20 grader og var deilig å bade i. Under tropevarmen rundt 10. juni 2011 holdt Vatnvatnet 12 grader (enda mye snøsmelting) mens Heggmokulpen var kommet seg opp i 19.

Helhet: Et stort vann med gode og varierte bademuligheter. Lett tilgjengelig like ved veien. Mye hytter rundt vannet særlig på vest- og nordsiden, hvor det ikke er for lett å gå seg en tur. Ospenesodden er perlen.

Tilbake til innholdet