Eggesvik til Fv17 - via Birkeli og Sandmo - Turbading

Gå til innhold

Eggesvik til Fv17 - via Birkeli og Sandmo

Salten utenom Bodø
En tur imellom Eggesvik og Fv17 er en nydelig tur i et frodig og grønt landskap. Turen er ca 12,5 km lang (11 km om man går utenom Sandmoen og Rylen). Startpunktet ved Fv17 (Ertenvågdalen) er i Gildeskål kommune, så er man innom Bodø kommune et par km før resten av turen er i Beiarn kommune.

Fra Fv17 må man først opp på og over Lappskardet. Ved Varmen, etter ca 1,5 km, møter man på en kjerreveg som man følger i et idyllisk landskap langs elva mot Sandmoen, 4 km fra Fv17. Før i tiden var det mange som bodde i dette området, i dag er det velholdte fritidsboliger her.

Etter Sandmoen er det fint å ta seg en liten badestopp i Holmvatnet. Her er det også en flott stoppeplass med bordbenk. Etter Holmvatnet er det noe stigning opp på Rylen, 278 moh. Nedenfor Rylen ligger Birkeli (også kalt Bjerklien eller Birklien).

Etter Birkeli passer det fint å ta seg en rast ved Ågvatnet, som er et grunt vann med mulighet for fin temperatur. Herfra går man etter hvert videre til de flotte svabergene under Gjetarfjellet og Rønnfjellet, hvor det er flott utsikt, før man går ned til Eggesvik.

I Eggesvik er det mulig å gå seg en tur til Færrisundheia og se på de flotte jettegrytene på andre siden av Ferjesundet (et smalt sund i Beiarfjorden).

Merk at det også er mulig å ta en veg utenom Sandmoen og Rylen, som går fra Gjertrudvatnet til Birkeli. Denne er litt kortere enn den andre ruten, og passer fint som en mindre rundtur på turen. Det er også mulig å ta seg en avstikker ned til Sørvika ved Valnesvatnet på denne turen.

Eggesvikmarsjen bruker å arrangeres hvert år en helg i juni. Da holdes både Sandmobua på Sandmo og grendehuset i Eggesvika åpne som kafèer. I tillegg er det båtskyss over fjorden til Evjen hvor det går buss tilbake igjen til utgangspunktet ved Fv17. Denne turen anbefales! I 2016 da vi var med var det vel rundt 500 som gikk marsjen i et strålende vær!
Tilbake til innholdet