Falkflågdalen - Turbading

Gå til innhold

Falkflågdalen

Resten av Bodø
Ute etter en tomilstur blant spisse fjell og ferske vann – med en turistforeningshytte som startpunkt eller endepunkt? Eller en telttur opp i en vill dal?

Falkflågdalen er i såfall det perfekte valget!

Falkflågdalen er et kjempefint turområde med karakteristiske fjell som omringer dalen. Særlig Spisstind er et velkjent fotomotiv. Dalen passer fint som utgangspunkt eller endepunkt for en tur til Lurfjellhytta. Selv gikk vi opp Åselidalen dagen før, overnattet på Lurfjellhytta og gikk ned Falkflågdalen (21.5 km fra Lurfjellhytta til Fv17) neste dag. Dalen passer også like fint for teltturer, fisketurer og vandringsturer «inn og ut samme vei».

Falkflågdalen om sommeren nås lettest fra Valnesvatnet, fra parkeringsplassen ved utløpet ned mot Valnesfossen. Over brua og til høyre mot naustene er det noen parkeringsplasser. Det er flere plasser tilgjengelig stikkveien mot venstre.
Den rødmerkete ruten starter ved vannet. Først passerer du en flott strand kalt Sandvika – så fortsetter turen opp og ned langs vannet, noen plasser litt ulendt. Ved Falkflågvika starter en flott gammel kjerreveg, som går opp til Nedre- og Øvre Falkflågvatnet. Her er det gamle bolighus/gårdshus som i dag er tatt i bruk som fritidsboliger. Videre oppover dalen ligger Nordre Tverrlivatnet, Stabburdalvatnet, Dalsvatnan og Kjerkesteinvatnet (461 moh). Skal du videre mot Lurfjellhytta må du opp og over skardet (ca 775 moh) mellom Sandvasstindan og Falkflågtindan.

Snokkivatnet, Firampivatnet, Skuttivatnet, Tverrlitjørnan, Geitkoppitjørna, Sagvatnet, Urdskardvatnet, Litlvatnet og Storlivatnet er navn på andre vann litt til siden for Falkflågdalen. Flere originale og artige navn. Mulighetene er store for de som vil finne seg «sitt eget vann» i dette området!

Badeplassene ved startpunktet i elva og Sandvika er skrevet om i turen «Valnesvatnet». Det er ellers flotte fiskeforhold og badeforhold i de fleste vannene oppover dalen.

Om vinteren er det fint å ta seg en skitur over Valnesvatnet og videre oppover Falkflågdalen. Skardet gjør dog at en skitur helt til Lurfjellhytta ikke er aktuelt. Ifølge boken "På tur i Bodø" er Valnesvatnet og Falkflågdalen et dagstureldorado på godværsdager om vinteren både for familier med pulk og grill og for den som søker opplevelser i den vakre fjellverdenen rundt vatnet. Bare pass på at forholdene på vannet er gode og sikre.
Det går også rødmerket sti ned til Gjælen og Gjælentunet fra Valnesvatnet, slik at de som er fra hytte til hytte-tur har muligheten for å gå helt fra Lurfjellhytta til Gjælentunet.

Turrapport sommeren 2010:
Den første dagen av turen hadde vi gått Åselidalen til Lurfjellhytta. Etter en god natts søvn (med masse lyn og torden og ikke under 17 grader om natta) startet vi å gå mot Falkflågdalen. Overskyet men varmt vær. Etter et par km passerte vi Store Sandvatnet, som levde opp til navnet sitt med sin store sandstrand. Gresset langs stien var veldig frodig med mange blomster. Etter Store Sandvatnet gikk vi opp lia til skardet mellom Sandvasstindan og Falkflågtindan. Rutens høyeste punkt på 750 meter over havet er her, like øst for Sandvasstindan. Det blåste heftig der oppe! Nede ved Kjerkesteinvatnet var det tid for dagens første rast. Og et kaldt bad. Nedenfor Kjerkesteinvatnet åpnet utsikten ned Falkflågdalen seg. Dalsvatnan var de neste vannene vi passerte. Pga vind ble det ikke noe bading der. Ved Stabburdalvatnet stilnet vinden, solen ble permanent, og vi kastet oss alle sammen (utenom sønnen min) i vannet. 16-17 grader i vannet kjentes deilig ut det. Øvre Falkflågvatnet lenger ned i dalen var over 18 grader, men det var så grunt at det var vanskelig å svømme ordentlig. Ved Falkflåget passerte vi noen velholdte gamle gårder, som nok brukes som fritidsboliger idag. Der begynte også kjerreveien, som går helt ned til den første vika ved Valnesvatnet. Denne veien har noen fine steinbruer. Jeg måtte ha meg et lite bad i Nedre Falkflågvatnet da jeg passerte det. Fra vika ved Valnesvatnet, hvor kjerreveien går over til sti, er det ca 3 km til parkeringsplassen. Man må opp og over en haug på turen langs vatnet, men utenom denne er stien ganske rett fram. Nede ved Valnesvatnet var det ikke noe vind og lufttemperaturen var 22 grader.

Turen gjennom Falkflågdalen er en fantastisk tur. Bildene med den åpne dalen og de spisse fjellene rundt sier sitt. Fra Lurfjellhytta til parkeringsplassen ved Valnesvatnet er det 21.5 km (målt med GPS). Sønnen min må være en av få fireåringer som har gjennomført denne turen på en dag!

Vatnene blir naturlig nok kaldere jo lenger opp du kommer. Det veldig grunne Øvre Falkflågvatnet holdt 18 grader da vi badet der. Stabburdalvatnet et stykke lenger opp lå i overkant av 16 grader, mens Kjerkesteinvatnet holdt 11-12 grader. Dalsvatnan fikk vi ikke prøvd. Vi fant heller ingen plass med en naturlig badesklie, som jeg hadde lest i en artikkel at det skulle være mellom to av Dalsvatnan.
Tilbake til innholdet