Mjønesfjellet - Turbading

Go to content

Mjønesfjellet

Ski og skøyter
Perfekt skikjøring for de med fjellski!

Mjønesfjellet ligger ved Tverlandet utenfor Bodø. For en skitur parkerer du enten ved den gamle idrettsplassen ved Kringla eller på en parkeringsplass ved Rv80 på Naurstadhøgda. Fra idrettsplassen er det lysløype den første delen av turen. Rett etter at du møter på løypa fra parkeringsplassen er det en fin plass for barnefamilier med gode rastemuligheter og fine akeforhold om vinteren. En veldig flott familieplass!

Videre oppover Storelvdalen er det også fine rasteplasser i furuskogen. Ofte er det kjørt opp med scooter opp hit. Etterhvert blir det litt brattere (barne- og pulkvennligheten forsvinner), du må gå litt høyre og så venstre før du passerer under kraftlinjen som går i området.

Du går videre framover forbi vestre del av Vågfjellet og tar til høyre (øst) og følger en lang stigning langs nordsiden av Vågfjellet. Her ser du de veldig godt synlige pilmerkingene til Forsvaret, som leder helt opp til anlegget de har ute på sørkanten av Vågfjellet. Det er fint å raste i dalen like under 500 m, med en plass med en fin bergsitteplass rett mot solen med eget bergbord.

Ikke bli lurt av høyde 567 mot venstre og tro at det er Mjønesfjellet.

Når du er ved høyden ved forsvarsanlegget ser du Mjønesfjellet enda lenger inn, og kan velge din egen trasè videre litt avhengig av hvor bratt du vil gå. På tur opp er det lurt å merke seg hvor det eventuelt er skavler og sånn.

Nedover er det ekstra fint å kjøre ned "bollen" (dalen) rett mot tårnet du ser (med Kvalhornet enda lenger bak).

Frikjørere synes nok denne toppen er litt for «veik» og «Effektivitetsloven» deres (antall meter framover delt på antall høydemeter) rangerer den sikkert heller ikke så høyt. Men jeg har hørt at det er veldig flott (og mye kortere) også å kjøre ned mot Mjønes på den andre siden…. Ned mot Mjønesskardet er det også brattere hellinger...

Mjønesfjellet er 708 moh og er en forholdsvis anonym og lite kjent topp i forhold til f eks Heggmotind og Midtitind. Men du har like fin utsikt som disse, f eks mot Tverlandshalvøya, Skjerstad, Saltenfjorden, Vatnvatnet, Mjønestindan, Kjerringøy, Lofotveggen og mye mer!

Mjønesfjellet er kanskje mest brukt som vintertur - men det er også fint å gå opp hit om sommeren. Da er rundturmulighetene enda mye større. Mjønes, Mjønesskardet, Heggmoen, Tverlandet - du bestemmer selv hvor du vil gå eller komme fra. Selv har jeg gått via det utrolig varderike området ved Vågfjellet og videre forbi Oteråvatnan opp til Mjønesfjellet. Jeg har også testet ut en rute opp fra Heggmoen og en rute opp fra Rv80. Følg med på Ti på topp for disse turbeskrivelsene.

Turen er 8,5 km hver veg fra idrettsplassen (gjerne noe lenger på nedoverturen for de som liker å ta svinger). Mye kortere om man går opp fra Rv80 eller Heggmoen, også er det mulig å spare en kilometer om man går fra Naurstadhøgda (dårligere parkeringsmuligheter der).
Vinterbilder i galleriet over - sommerbilder i galleriet under - ruter fra Tverlandet. Under der igjen er ruter fra Heggmoen og Rv80!
Back to content