Sila i Lurøy kommune - Turbading

Gå til innhold

Sila i Lurøy kommune

Rana og Helgeland
På tur ut til kyst, sjø, sand, berg og fjell!

Du følger Fv12 vestover fra Mo, og tar av Fv17 nordover etter Utskarpen. Fra Utskarpen er det litt over 20 km til Sila. Rett etter at du kommer ut av Silatunnelen er du i Sila.

Sila ligger like utenfor Rana kommune, i Lurøy kommune. Navnet kommer fra Silavågen, som er den ganske korte fjorden (vågen) som kommer inn her. Fastboende er det ikke så mange av her, men det er rundt 30 hytter i området - de fleste fra etter 1990.

Sila blir brukt mye av klatrere til buldring og har tidligere blitt kalt for 'buldremekka i nord'. Det er mange fine berg og steiner som kan brukes til det her. Det skal være rundt 320 buldreproblemer i Sila! Disse er også omtalt i en egen klatrebok for Helgeland.

Bademuligheter er det både i havet og i kulpen i Sila. Ved en av parkeringsplassene i Sila ligger det en sandstrand hvor vanntemperaturen fra juli og utover faktisk kan bli veldig bra (om det times riktig i forhold til flo og fjære). Det er veldig langgrunt her slik at det er best for voksne å bade ved flo sjø. Det er litt tang på bunnen, men du finner lett passasjer utenom. Stranda er ganske mye brukt på finværsdager. Det er også en båtbrygge (kun sommerstid) borte ved tunnelen hvor det er mulig å hoppe ut i havet.

Kulpen er endel kaldere, men er fin å ta seg en dukkert og svømme litt rundt i. Den ligger ovenfor brua, du går oppover berget langs Hønåga fra parkeringsplassen ved brua. Du kan godt bade i Silavatnet også, men her er det ekstremt langgrunt fra den lettest tilgjengelige siden. Borte ved gården Sommarset (nå feriehus) er det en fin plass ved vannet med en bordbenk. Litt vel mye steiner gjør at det er en stor fordel å ha badesandaler med om du tenker å ta deg et bad.
Ved Silavatnet kan du leie deg båt i noen av husene langs veien oppover dit og dra ut og fiske. Det er også fint å dra ut på sjøen og fiske, men da må du ha egen båt tilgjengelig.

De siste årene har både lokalbefolkningen og hytte-eiere gjort en stor jobb med merking av turstier i Sila. Til glede for alle turgåere! Silarunden har sitt eget skilt, og er en flott runde. Det er laget til to flotte bålplasser med benker.
Det går merkede trasèer både til Hatten og Smaltind. Hyttefeltene er blitt koblet til disse stiene med egenmerkede ruter. For å hindre 500 meters gange langs Fv17 (kan være farlig for barn å gå langs trafikk som kjører i 80+) er det også laget til en egen trasè fra hyttefeltet og rett ned til stranden.

I 2022 får Sila sitt eget byttebokbibliotek (friluftsbibliotek).

Vanntemperaturer: August 2006 var det 18,5 grader langt ute i vannet ved marabakken, noe som betyr over 20 ved land. August 2008 var det 16 grader i Silavatnet. I juli 2014 nådde Silavatnet det som sannsynligvis er makstemperaturen her: 19,6 grader. Kulpen hadde da 18 grader. For generelt varmere vann anbefales heller Tortenkøta-området på andre siden av Silatunnelen (se egen turbeskrivelse).

                         

Sommeren 2019, da det var rekordvarme i området (opp til 34 grader i lufta), gikk jeg på en baderundtur. Sjøen, Silavatnet og kulpen holdt den dagen rundt 19 grader. Da jeg målte 25 grader i Silaelva fra brua ved Vangen – måtte jeg uti der også! Og ja – det stemte faktisk – 25 graders vann! Litt lenger ned i en «boblebadekarkulp» holdt elva også godt over 20! Dagen etter gikk jeg på fjelltur, da holdt 720-tjernet like under Smaltind ca 17 grader og det flotte fjellvannet på ca 600 moh 18 grader.
Tilbake til innholdet