Bliksvær - Turbading

Gå til innhold

Bliksvær

Resten av Bodø

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Bliksvær er en øygruppe som ligger sørvest for Bodø, ca. 15 km fra bysenteret. Største øy er selve Bliksvær. Selv om rutetilbudet til/fra Bliksvær ikke er de aller beste, går det ihvertfall båt til og fra i helgene. Da kan du for eksempel reise ut på fredag med hurtigbåt fra Bodø og reise tilbake igjen på søndag. For informasjon om rutetider se Hurtigruten – ruteopplysninger hurtigbåter, rute 18 539 og 18 445.

Området/fasiliteter: Sommeren 2009 var vi på telttur på Bliksvær. Vi tok hurtigbåten utover fredag ettermiddag, og tilbake søndag kveld. Det ble lange turer med fin sightseeing av skjærgården siden Bliksvær var siste stopp på turen ut og første stopp på turen tilbake inn til byen. Vi gikk til Kuttvågen hvor vi satte opp teltene. Stranden ved Kuttvågen er hvit og fin. Like ved teltplassen fant vi oss en super saltvannskulp hvor det ble flere bad i løpet av helga. Denne kulpen holdt 16-19 grader målt fra tidlig morgen til kveld. Den ene dagen gikk vi oss tur til nordsiden av øygruppen og tilbake igjen. På denne turen ble det bl a bading i Kvalvika, hvor temperaturen inne ved land var på 16 grader, mens den lenger ut holdt rundt 11 grader slik som storhavet ellers. I Nonskarvågen var vanntemperaturen over 20 grader, så det var deilig å bade der. Skikkelige sommerdager med temperaturer på 25 grader pluss når nok dette vannet minst 23-34 grader. Jeg svømte bl a over til andre siden en gang. Nonskarvågen har noen fine berg hvor man kan sitte. Svartvatnet ble også prøvd ut, og det ga god badeglede. Noe kronglete å komme ned til vannet, men jeg fikk meg et deilig bad også her.

Kobbvågen og Brattstøvågen ble det ikke tid til å sjekke ut. Breiosen er ikke noe egnet pga at kloakken fra øya slippes ut der. Oddtjønna og Oddvatnet er ikke egnet til bading (for lite vann og mye myr), i tillegg til drikkevannskilden Kvalviktjønna. Bliksvær består av i alt ca. 60 lave øyer og holmer, så det er mange flere plasser å utforske for eventuelle senere turer. Vil man ha en oversikt er det bare å gå opp på nærmeste høyde og se på utsikten. En stor del av Bliksvær er naturreservat, så følg bestemmelsene som gjelder.

Vannforhold: En lokal person tipset meg om at vannet i Nonskarvågen er noe lignende som Geitvågen (bare helt naturlig), og at sjøvannet der lett varmes opp om somrene. Det kan bekreftes etter å ha prøvd det ut selv. Saltvannskulpene og Svartvatnet holder også god badetemperatur, mens sjøen ellers er kald.

Helhet: Bliksvær er et veldig fint turmål med gode bademuligheter særlig i sjøvann. Som dagstur er det selvsagt vanskeligere siden det ikke er på fastlandet og hurtigbåtene ikke går veldig ofte.

Tilbake til innholdet