Rørstaddalen og Botnstraumen - Turbading

Gå til innhold

Rørstaddalen og Botnstraumen

Salten utenom Bodø

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse:  Rørstaddalen og Botnstraumen ligger i Sørfold kommune i Nordland. Det beste utgangspunktet for å komme seg hit uten båt er å starte fra Styrkesnes (uttales Strøksnes). Her er det en stor parkeringsplass med informasjonstavle og det går tydelige stier herfra. Om sommeren går det noen rutebåter til Sagfjorden.

Området/fasiliteter:  Botnstraumen er en tidevannsstrøm som forbinder Botnfjorden og Sagfjorden. Straumen skifter retning etter flo og fjære, typisk fire ganger hvert døgn. Da vi var der gikk først straumen utover, før den hadde en kort roligperiode og snudde deretter innover. Først turte vi ikke å kaste oss uti vannet, men etterhvert gjorde vi det, og det ble en av tidenes badeopplevelser! I sjøvann som holdt over 19 grader la vi oss uti Botnstraumen og lot den føre oss innover Botnfjorden. Et stykke innover gikk det greit å svømme ut av straumen og inn mot land igjen. Fra straumen er det utsikt mot isbreen Helldalisen. Inne i Botnfjorden er det et par til fine strender hvor man på fine dager nesten får «sydenfølelse», særlig med den gode vanntemperaturen som var der. Også her stoppet vi og badet og svømte i deilig sjøvann.

Vi hadde leid Rørstaddalshytta, som ligger like ved Nervatnet. Hytta var eid og leid ut av Fauske og Sørfold jeger- og fiskeforening. Etter hva jeg kan finne ut ser det ut som at den ikke lenger er tilgjengelig via denne foreningen fra 2014. Hytta var i 2011 rimelig utslitt, så det er kanskje derfor de har trukket den fra tilbudet sitt. En nabohytte med tilgang til motorbåt ligger forholdsvis nært plassert hytta. De kjørte imidlertid denne båten med måte da vi hadde ankommet hytta.

Oppover Rørstaddalen ligger Sagvatnan (Nervatnet, Mellovatnet og Øvervatnet) fint plassert. Båten som fulgte med hytta brukte vi innover til Mellovatnet. Herfra gikk vi oppover Bringebærskardet. Det navnløse vannet på 276 moh (Bringebærskardvatnet) ga solid badeglede, selv om det med sine 17 grader var et par grader kaldere enn de andre vannene. Oppe i skardet her er det fin utsikt ned mot Rørstad og Hopen. Det var imidlertid ikke mulig å gå ned mot Rørstad denne vegen, slik vi hadde lest i en turbok før turen. Derfor gikk turen videre heller ned mot Øvrevatnet. Innerst (mot vest) i Mellovatnet er det en flott strand hvor det ble mye bading. Vannet holdt i Mellovatnet og Nervatnet rundt 19 grader. Rett nedenfor hytta var det også flotte forhold til bading. Her ble det både morgenbading, dagbading og kveldsbading mens vi bodde på hytta. Særlig morgenbadet avreisedagen med 28 grader i lufta tidlig på morgenen var flott.

Den karakteristiske Husbyviktinden ligger godt synlig fra det meste av Rørstaddalen. Lenger inn mot Øvrevatnet er fjellene mer dramatiske.

Vannforhold:  Gode muligheter for behagelig vann både i ferskvannene og sjøvannet! Stor badeglede særlig i Botnstraumen. Å bade i en tidevannsstrøm med varmt sjøvann må nesten prøves!

Helhet: Et flott turområde som for de uten båt ligger ganske utilgjengelig plassert. Men avstandene er ikke altfor store. Hele området anbefales!!

Bading i tidevannsstrømmen Botnstraumen
Tilbake til innholdet