Kjerringøy turskøytetur - Turbading

Gå til innhold

Kjerringøy turskøytetur

Turskøyting

Velkommen til Kjerringøy på turskøytetur i et veldig flott lavtliggende ferskvannsområde!


Dagen lå klar, det var søndag, og vi rakk akkurat ferga. Denne dagen måtte vi bare til Kjerringøy for første gang på skøyter.

Et fint startsted er på Fjære ikke så langt unna utløpet av vannet. Her er det plass til endel biler. Første del av turen går over Fjærvatnet, som er delt inn i to deler. På sørsiden av vannet er det greit å gå ca 400 meter til fots over til Sørvatnet. En runde på Sørvatnet er obligatorisk når du først er ute på tur med fin skøyteis!

Tilbake på Fjærevatnet passer det nå fint å gå til de østlige delene av vannet og rundt Vassholmen. Herfra er det mulig å følge Botnåga et godt stykke innover. Dessverre hadde jeg selv ikke tid til det. Jeg angrer stort på at jeg ikke hadde planlagt videre tur via Botnåga til Liatjønna og Ryvatnet. Dette vil garantert bli gjort ved neste mulighet! I dette området er du nesten helt ute ved Nevelsfjorden.

Det er flott utsikt til Kjerringøys fjellverden på hele denne turen! Jeg vet faktisk ikke navnet på den spesielt iøynefallende toppen på bildene. Inne ved Sørvatnet føltes fjellene mot sør ekstra ville ut. Ved vannet her fikk jeg nærkontakt med en svær ørn i et tre (se bilde)!

Både Fjærevatnet, Sørvatnet og Ryvatnet ligger på samme høyde (6 moh).

Lengde: Turen slik beskrevet er ca 18 km. Så kan du forlenge turen med rundt 7 km om du går helt til og rundt Ryvatnet.

Kjente isproblemer: I sundet imellom Ytre Fjærvatn og Indre Fjærvatn (Kattroa) er det et parti som alltid er åpent. Det er enkelt å følge land forbi dette området. På Sørvatnet må du holde god avstand til utløpet av kraftstasjonen. Deler av elva imellom Sørvatnet og Fjærvatnet bruker å være åpen, men det er også ofte mulig å gå litt inn i Mjåsundet her. Om det er en elv da (?), de to vannene har jo samme høyde over havet. På de alternative delene av turen mot Ryvatnet har jeg ikke noe kunnskap om forholdene.Tilbake til innholdet