Nordlivatnet til Steigtindvatnet - Turbading

Gå til innhold

Nordlivatnet til Steigtindvatnet

Turskøyting
Er du en «ordentlig» turskøyter må du prøve denne vann-til-vann-klassikeren i Bodøområdet!

Nordlivatnet til Steigtindvatnet er en av de mest kjente turskøyteturene i Bodøområdet. Du parkerer på samme utgangspunkt som en tur til Finnkonnakken ved Fv834 og går ned til Nordlivatnet. Herfra går turen over både vann og elv opp til Steigtindvatnet.

Elva kan skøytes det meste av veien, men vær ekstra oppmerksom. Som oftest er det greit å se hvor isen er svakere eller det er «rennehull». Det er to-tre kortere strekninger du må ta av deg skøytene underveis. Det er 4 høydemeter på vann i forskjell på denne turen.

Husvatnet, Strinnan og Småvatnan følger på rekke og rad. Det er også flere mindre tjønner vest for ruta. Etter hvert er du framme ved Steigtindvatnet. Det er et stort og omfangsrikt vann. Vannet fryser ofte sent, dette både grunnet størrelsen og vindpåvirkningen. Særlig østavinden kan merkes godt på Steigtindvatnet. En ekstra sterk vind-dag anbefales andre turer enn dette, f eks Mjellevannsturen i samme område.

Det er en god del hytter rundt Steigtindvatnet. Min favorittrasteplass, som jeg på alle mine turer her har stoppet ved, er på østsiden av vannet, der Austerkråga renner ut i Steigtindvatnet. Det er flott å dra på oppdagelsesferd i vikene rundt vannet. Elva på sørsiden som renner ned fra Lillevatnet er mulig å følge et stykke innover. Dramatiske Steigtind bør studeres nærmere når du er her! Du ser både Steigtind, Litltind, Aurnestindan, Mjelletindene og tinder på Kjerringøy herfra.

En svipptur rundt Svartvatnet har alltid passet meg best som avslutning på turen, derfor har jeg kalt denne turen for Nordlivatnet til Steigtindvatnet og ikke for Svartvatnet til Steigtindvatnet.

Lengde: En tur slik som beskrevet er ca 17 km, inkl utforskning av de fleste viker på vannene. Så er det mulig å gjøre den både litt kortere og lengre, alt avhengig av hvor mange viker og deler av vannene du vil utforske.

Kjente isproblemer: Elveskøyting er en egen «gren» innenfor turskøyting. Se hva jeg skrev lengre opp om akkurat denne elva. Steigtindvatnet fryser endel senere enn andre vann i området, og du må alltid være ekstra oppmerksom om du er «tidlig ute» etter frysing der.
Tilbake til innholdet