Heggmokulpen - Turbading

Gå til innhold

Heggmokulpen

Heggmoen og Tverlandet
Et ordentlig badeområde med behagelig vann og spesielt godt lokalklima på fine sommerdager!

Heggmokulpen er et idyllisk område som er veldig bade- og barnevennlig. Det er både en strand og flere svaberg langs kulpen. Bålplass er det også. Bergene er gode å ligge og sole seg - eller gå barbeint - på. Steinen ute i kulpen brukes litt til hopping, her er det akkurat dypt nok til å hoppe.

Ta av rundkjøringen ved Tverlandsbrua mot Hopen og følg vegen forbi Vatnvatnet og helt til parkeringsplassen ved kraftstasjonen i Heggmoen. Derfra er det ca 10 minutters gange fram til Heggmokulpen. Stien er fin, og er rustet opp med klopping over de våte partiene. Det er satt opp skilt ved startpunktet.

"På solrike sommerdager har Heggmoen et spesielt godt lokalklima med lite vind og fin temperatur. Etter at Heggmoen kraftverk bygget dam i utløpet av Heggmovatnet har Heggmoelva hatt liten vannføring. Til gjengjeld har elva fått en rekke fine badekulper der vannet kan bli riktig behagelig utover sommeren." Dette avsnittet er fra boken "På tur i Bodø". Heggmovatnet er også Bodøs drikkevannsforsyning, og er derfor uaktuell for bading. Visstnok skal vannet der være så kaldt at det uansett ikke gjør noe.

Vanntemperaturen blir veldig hyggelig om sommeren i Heggmokulpen. I slutten av juni 2009 var det fint å bade her, med temperatur på 21 grader. I juli og august blir det nok lett over 20 grader i finværsperioder. I slutten av mai 2013 holdt vannet 21-22 grader! Det hører nok dog med til de ekstra sjeldenhetene at det blir varmt tidlig.

Arkitekturstudenter bygget høsten 2014 gapahuk med bålplass og overnattingsmuligheter ved kulpen. Det har blitt en flott og skikkelig "finskinspirert" gapahuk. Våren 2015 utbedret i tillegg Tverlandsmarkas venner stien med klopping på de våte partiene, slik at alt nå ligger tilrette for å besøke kulpen! Gapahuken er også utbedret av Tverlandsmarkas Venner - siden den hadde problemer med at røyken kom inn.

Tilbake fra Heggmokulpen kan du ta en annen sti, og komme ned ved et flott område ved utløpet av Heggmoelva. Derfra kan du følge sti langs Vatnvatnet tilbake til parkeringsplassen.

Heggmokulpen er sannsynligvis Bodøområdets (og et av Nordlands) varmeste badeplasser. Noen klager over at det er mye klegg i området, men selv bruker jeg aldri å være plaget av det. I tillegg til Heggmokulpen er det flere andre badeplasser i området. Hvorfor ikke teste ut Allmenningselva?
Tilbake til innholdet