Heggmokulpen - Turbading

Go to content

Heggmokulpen

Turplasser i Bodø 1

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Man tar av i Hopen på Rv80 utenfor Bodø og følger vegen forbi Vatnvatnet og helt til parkeringsplassen ved kraftstasjonen i Heggmoen. Derfra er det ca 10 minutter gange fram til badeplassen (god sti hele vegen). Stien er fin, og er nå rustet opp med klopping over de våte partiene. Det er også satt opp skilt ved stistart.

Området/fasiliteter: Et idyllisk område som er veldig bade- og barnevennlig. Det er både en strand og flere berg langs kulpen. Bålplasser og teltplasser er det også. Bergene er gode å ligge og sole seg - eller gå barbeint på. Vannet er såvidt dypt nok fra kanten noen plasser til å hoppe uti, men vær forsiktig. Særlig steinen ute i kulpen brukes til hopping.


Arkitekturstudenter bygget høsten 2014 gapahuk med bålplass og overnattingsmuligheter ved kulpen. Det har blitt en flott og skikkelig "finskinspirert" gapahuk. Våren 2015 utbedret i tillegg Tverlandsmarkas venner stien med klopping på de våte partiene og to-tre bruer, slik at alt nå ligger tilrette for å besøke kulpen! Gapahuken er nå også utbedret av Tverlandsmarkas Venner - siden den hadde problemer med at røyken kom inn. Det er også bygget et omkledningsrom ved kulpen.

Elva som renner her heter Heggmoelva. Tilbake fra Heggmokulpen kan man ta en annen sti, og komme ned ved et flott område ved utløpet av Heggmoelva. Derfra kan man følge sti tilbake til parkeringsplassen.

"På solrike sommerdager har Heggmoen et spesielt godt lokalklima med lite vind og fin temperatur. Etter at Heggmoen kraftverk bygget dam i utløpet av Heggmovatnet har Heggmoelva hatt liten vannføring. Til gjengjeld har elva fått en rekke fine badekulper der vannet kan bli riktig behagelig utover sommeren."  Heggmovatnet (som det går anleggsveg til) er som kjent nå blitt drikkevann, og er derfor uaktuell for bading (visstnok skal vannet der være så kaldt at det ikke gjør noe). Dette avsnittet er fra boken "På tur i Bodø".

Vannforhold: Det er mange som skryter av at vanntemperaturen blir veldig hyggelig om sommeren i Heggmokulpen. I slutten av juni 2009 var det fint å bade her, med temperatur på 21 grader. I juli og august blir det nok lett over 20 grader i finværsperioder. I slutten av mai 2013 holdt vannet 21-22 grader! Det hører nok dog med til sjeldenhetene at det blir så varmt så tidlig.

Helhet: En veldig fin tur- og badeplass med behagelig vann, sannsynligvis Bodøområdets (og kanskje Nordlands) varmeste vann. Fint å grille og sole seg her.


Back to content