Fjære naturreservat på Kjerringøy - Turbading

Gå til innhold

Fjære naturreservat på Kjerringøy

Nordsia
Flotte strender. Turkist vann. Utsyn mot hav, enda flere strender og en stor fjellverden. Like ved veien men likevel litt skjult?

Fjære er flott! Et «must» om du er på Kjerringøy og har tid til en stopp!

Fjære naturreservat ligger ca 5 km fra fergekaia på Misten. Ved gjerdetrappen er det informasjonstavle om området. Parkeringsplass med plass til endel biler ligger på andre siden av veien.

Fjære naturreservat er et nydelig område på Kjerringøy. Området ligger nært veg, så det er fort gjort å ta seg et stopp og en rusletur i området. Lysvika er stranden som du først kommer til, en kjempefin strand / skjellsandbukt som er veldig barnevennlig (på noen kart heter den også Kroksvika). Stranden har noe innsyn fra veien, men vil du være på en strand uten innsyn rusler du videre til Mesanden. Mesanden består av to strender, hvor jeg selv synes at den første stranden du kommer til (strand nr 2 fra vegen) gir veldig god badeglede! Vannet er utrolig klart her. Vannet holdt 19 grader inne ved land og 14-15 lenger ute i vannet da jeg badet der i juli 2013. Rusler du videre kommer du til strand nr 3 og Sørbørshaugen. Vil du ha utsikt over området med enda flere strender anbefales det å gå opp på denne haugen.

De andre to haugene i naturreservatet heter Mehaugen og Krokshaugen, og bidrar ilag med Sørbørshaugen til å dele opp området med fine gress-sletter imellom. Går du videre over Sørbørshaugen litt nordover kommer du til Josstranda (Fjærvika / Fjæresanda) – et enda større strandområde som også inngår i naturreservatet!

I verneforskriftene står det at telting er forbudt i Fjære, men ifølge lokalbefolkningen tas ikke dette altfor alvorlig. Les mer om naturreservatet her (informasjonsplakat laget av Fylkesmannen i Nordland). Fjære beskrives der som «et særpreget sanddynesystem».

               

Vanntemperaturen er nok selv på varme sommerdager kjølig, men timer du riktig i forhold til flo og fjære kan du være heldig….
Tilbake til innholdet