Rundtur til Granneset og Bredek - Turbading

Gå til innhold

Rundtur til Granneset og Bredek

Rana og Helgeland

Granneset og Bredek er to fjellgårder i Rana kommune, ved inngangen til Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark. Når man har kjørt E6 nordover fra Mo ca 5 mil kommer man til Storvoll. Like før Storvoll på venstre side av veien går det ei hengebru over Ranelva. Her er det 3-4 parkeringsplasser. Hvis disse er opptatt anbefales det heller å parkere bilen ved ungdomshuset på Storvoll og gå tilbake langs E6 (ca 200 meter). I forbindelse med utbyggingen av E6 fram mot 2020 er det foreslått en stiforbindelse i dette området. Det fine med denne turen er at det er mulig å ta den som en rundtur og eventuelt starte fra andre siden: da parkerer man ca 500 meter lengre opp ved brua over Ranelva til Bjellånes.

Turbeskrivelsen her følger imidlertid med klokka. Man går over hengebrua over Ranelva, passerer gården Stormdalshei og følger merket sti videre. Nede i dalbunnen kan man se elva Tespa buldrende nedover. Stien er veldig tydelig på hele turen.

Granneset er en liten avstikker fra hovedstien, men selv om målet er Bredek anbefales det å ta denne avstikkeren. Langs denne stien får man i tillegg et flott utsiktspunkt over Bredekfossen og mot Bredek på andre siden.

På hjemmesiden til Statskog står det: «Granneset er en av de gamle fjellgårdene i Saltfjellet nasjonalpark som Fjelltjenesten drifter. Gården står åpen til fri benyttelse for alle som tar turen dit - enten det er på dagsbesøk eller overnatting.»

Døren sto åpen da vi var der så vi kunne gå inn og se. Det er sengeplasser til 8-10 stykker, kokemuligheter, kjøkkenutstyr og dekktøy. Granneset er idag et av ti forskningsområder der man driver detaljerte studier av vegetasjon, jordkjemi og trærnes tilstand. Siden dette er det nordligste området med naturlig skogdannede gran i Norge er forskningen spesiell. Det finnes en utegrill som folk kan benytte her. Granneset har også et flott gresstun hvor gresset blir slått noen ganger hver sommer.

Videre til Bredek må man tilbake til hovedstien og fortsette denne. Etter hvert kommer man til en hengebru over Stormdalsåga, her er det kun tillatt å gå en om gangen. Langs stien mot Bredek er det visstnok en vannkilde som skal ha ekstra godt vann, husk å fylle opp vannflasken om du passerer denne.

Bredek fjellgård ligger flott plassert. Her er det benker, grillplass og generelt et veldig koselig utemiljø. Hver sommer i august bruker Bredek å være åpen, og med fint vær syder plassen av liv. Da serveres det alt fra vafler, rengakake og flatbrød til gamle tradisjonsretter (kan ikke huske navnet på den retten jeg selv spiste). Flott jobb av de som gjør dette på dugnad!!

Turen går videre på en nesten like tydelig sti. Etter hvert kommer man til en hengebru (over Bredekåga) som må passeres. Snart får man muligheten til å ta en avstikker opp mot Inner-Bredek (ca 600 m). Her kommer man først til et gammelt stabbur og noen ruiner. Fortsetter man litt kommer man til en åpen koie/hytte. Denne er ca 10 kvm stor og er i likhet med den mye større gården på Granneset gratis å bruke! Inne i hytta er det en sengeplass og et par madrasser, ovn, pluss det mest nødvendige utstyret. Utenfor hytta er det etablert en flott bålplass og bordbenk.

Tilbake ved hovedstien så fortsetter man den nedover. Da er det tid for siste (og fjerde!) hengebru på denne rundturen. Denne gang over elven Tespa. Her må man gå ganske dypt ned for å komme til elven også bratt opp igjen med en gang på andre siden. Stien videre ned mot Storvoll er ikke like tydelig alle plasser, men den er grei å følge. Etter hvert møter man på den merkede stien mot Krukki og Saltfjellstua på Saltfjellet. Nede på vegen må man gå over betongbruen over Ranelva og gå tilbake til parkeringsplassen (ca 500 meter, avhengig av hvor du satte bilen).

"Vinteren 2002 var Stormdalsåga i harnisk. Elva ble en gigantisk flodbølge og tok med seg hengebrua man går over på veien til Bredek. Heldigvis ble brua bygd opp igjen den påfølgende sommeren. Her kan du se artikkelen fra Rana Blad (ikke dårlig så mange år etterpå at artikkelen enda er på samme adresse). Brua over Stormdalsåga er over 40 meter lang og henger over 5 meter fra vannflata. Vannmassene som rev den ned måtte derfor være enorme. Dette er med andre ord et ordentlig snørikt område om vintrene. Midt på sommeren 2002 hadde 768 personer passert Statsskog sin teller på Stormdalsheia, så dette er et ganske populært område."

Turmulighetene i dette området er veldig gode og større enn denne rundturen. Stormdalen og Saltfjellet er andre turforslag som jeg ikke går inn på her.
Tilbake til innholdet