Vallemarka - Turbading

Gå til innhold

Vallemarka

Bodømarka
Vallemarka er området over Rv80 ved Åsen, Nystad og Valle utenfor Bertnes i Bodø. Dette er et fint turområde for en vandretur.

Området er lite kjent og brukt. Grunnen til det er nok at det ikke finnes noen klare startplasser for en tur hit. Uten å ha et ordentlig utgangspunkt blir gjerne også flotte plasser lite besøkt. Det er kun mulig å finne noen parkeringsplasser utenfor boligfeltet Åsen ved støyskjermene på sørsiden av Rv80. Herfra må du følge gang- og sykkelvegen noe før du springer over høyt trafikkerte Rv80 og går oppover lia. Se på vedlagt turkart og gps-spor for noen aktuelle ruter.
Et annet mulig startpunkt er bueskytterbanen på Engan. Selv om avstanden herfra ikke er så veldig lang til Vallemarka er nok dette startpunktet mest brukt til andre turmål. I 2020 oppdaget vi at det også er mulig å sette en bil like ved avkjørselen for der Gammelveien begynner, og der krysse Rv80 og gå Åslia opp mot Vallemarka.

Bordbenk og bålplass er det like ved skogsvegen som går over tunnelåpningen til jernbanen. På et høydedrag med flott utsikt over Saltfjorden og Børvasstindan står det en utsiktsbenk. Ei gammel løe som heter Edvardas Minne står også i dette området. Hold også utkikk etter noen store og flotte trær. Skogsvegen ned mot Rv80 fra utsiktsbenken går under jernbanen. Fortsetter du heller innover marka kommer du etter hvert inn på en skogsveg som er mulig å følge langt innover, og som er forbundet med skogsvegene ved bueskytterbanen.

Noen navn i området er Tossenlia, Olderhaugen, Sopphaugen, Traen, Bjørnskaret, Lappandersveien, Sturebu (ei stengt bu) og Åstuva. Nesielva / Nessielva avgrenser området i vest. På andre siden av elva ligger Støvermarka. Ved ei gammel bru er det en mulig badekulp i elva.

Navnet Olderhaugen tyder på mye or (gråor) i området.

                       

En tur til dette området anbefales virkelig om du vil prøve noe nytt. Her går man på ‘vakre gamle voller og utslåtter’, som det står i boka ‘På tur i Bodø’. På våren / forsommeren når naturen er blitt grønn, har tørket opp og gresset har startet å vokse er det ekstra flott å gå i dette området.


Tilbake til innholdet