Mjønesskardet - Turbading

Go to content

Mjønesskardet

Turplasser i Bodø 2

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Mjønesskardet er skardet som ligger ovenfor Mjønes og Sagelva i Bodø. Ved Sagelva er det en stor parkeringsplass man kan bruke. Selv brukte vi en skogsveg/hytteveg (kommer brått på fra Rv80) hvor vi parkerte bilen og fulgte hytteveg/sti oppover.

Området/fasiliteter: Mjønesskardet har mange ulike kulper og vann med gode temperaturer. Følger man Sagelva oppover helt nede fra vegen kommer man forbi et par fine kulper. En av kulpene (like ovenfor kraftlinja) har en fin liten foss som man kan dusje seg i. Lenger opp går en del av elva over til å hete Trolldalselva. Her er det en veldig fin badesklikulp, hvor man kan sette seg på berget og skli ned i kulpen. Denne plassen var det mange folk ved da vi gikk forbi, sannsynligvis fra hyttene nede ved Rv80. Mjønesskardet videre oppover er generelt et lite besøkt turområde hvor man kan være ganske sikre på å få gå alene. Litt ovenfor badesklikulpen er det en dyp myrkulp som på tross av å være en myrkulp er ok å svømme i. Like ved denne ligger det nederste av Trolldalsvatnan idyllisk plassert. Vannet er dessverre for grunt til å svømme i. Ovenfor den bratte lia ved det nederste vatnet ligger det øverste av Trolldalsvatnan. Også dette er veldig grunt over hele vatnet. Bergene ved siden av vannet gjør dette særlig bra egnet til å ha en rast. Ca 600 meter lenger opp ligger det to fine svømmevann. Det største så ut til å ha noen fine hoppeplasser, men dette fikk jeg ikke prøvd ut. Det andre (nr 7 på kartoversikten) svømte jeg mye i. Det passet fint til å svømme fram og tilbake i. Selv om det var et par grader kaldere enn de andre plassene var det likevel ganske varmt, og ga skikkelig badeglede. Vil man bare bade en plass på denne turen er dette plassen å gjøre det på.

Utsikten bakover mot Skjerstadfjorden er fin nesten hele veien oppover Mjønesskardet. Ved høyeste punkt 391 meter over havet kommer man over på Heggmoensiden med fin utsikt den veien. 189-vatnet ligger 200 høydemeter ned fra toppen, og er for det meste grunt. Til høyre for elven som renner inn i 189-vatnet er det imidlertid fint å svømme. Temperaturen i dette vatnet er fint, det holdt 20 grader når jeg selv testet det. Videre nedover kommer man til Heggmoen med alle sine fine badeplasser. Jeg fikk ikke testet ut alle plassene på denne turen, så det er godt mulig at det er noen uoppdagede kulper her...

Et tips for en fin rundtur er å først kjøre og sette sykkelen på endeplassen, deretter kjøre bilen til der man starter, gå over skardet og sykle tilbake og hente bilen (ca 70 minutters sykkeltur).

Vannforhold: Varmt vann på veldig fine dager i de fleste kulpene og vannene oppover. De dypeste er noen gradere kaldere (likevel ganske varme), og tar det igjen i ren og pur badeglede.

Helhet: Et fint og ganske ukjent turområde både for badere og ruslere. De som vil bade kan gå ifra kulp til kulp og kaste seg uti behagelig vann! Rundturmulighetene er gode, i og med at man kan gå helt til Heggmoen. Går man om morgenen eller formiddagen kan man starte på Heggmoen og gå andre veien, men senere på dagen er det best å starte fra Sagelva pga solen.

Back to content