Svartnes skitur - Turbading

Gå til innhold

Svartnes skitur

Skiturer
Turkart tur-retur og Mjåvasslirunden
Turkart rundtur via Soløyvatnet
GPS rundtur via Soløyvatnet
GPS tur-retur Soløyvannsveien
GPS rundtur Mjåvasslia
Finn kart
På skitur til Svartnes! Med flere mulige rundturmuligheter!

Svartnes er et supert alternativ på ski for de som er ute etter en enkel og ganske rask tur. Tur-retur er turen på ca 4,5 km fra travbanen, med under 100 høydemeter som du skal opp og ned underveis. Dette er om du følger skogsallèruta begge veiene (om du ser på turkartet ser du at jeg selv fulgte den korteste «skogsallèruta» ene veien og «Marcialongaruta» andre veien, som ble 5 km.

Ute ved ruinen er det turpostkasse med turbok og sågar historien om Svartnes inni!

Høsten 2023 ble trasèen helt inntil travbanen og videre ut til Svartnes ryddet slik at den kunne brukes i Marcialonga – og det ble stadig kjørt opp spor den kommende vinteren. I forbindelse med den gamle NM-brua var jo dette et område som var fint forbundet med Bestemorenga og løypa rundt Soløyvatnet! Men vinteren 2024 datt plutselig denne brua ned helt av seg selv. Vanskelig å stole på sånne trebruer må en si. Så i skrivende stund vet en ikke hva det blir med denne løypa, om den skal brukes i de neste utgavene av rennet. Rundturene er uansett godt mulig, selv om du må krysse Soløyvannsveien i plan nå.

Svartnes har ikke bare en – men to mulige rundturer! En er å følge skiruta utover og gå hytteveien Mjåvasslia tilbake igjen. Da parkerer du ved Bestemorenga. Hytteveien er dog som oftest brøytet den nærmeste kilometeren mot Soløyvannsveien, slik at dette ikke er en av mine favoritter. Turen er 6,5 km og er på 120 høydemeter.

En lengre rundtur er å gå via Soløyvatnet. Siden kommunen er sparsom med brøyting av parkeringsplassen ved Travbanen er nok Bestemorenga det beste utgangspunkt også for denne rundturen – men du kan selvsagt begynne hvor du vil på runden. Du følger Soløyvatnet rundt-løypa på oppkjørte spor til Skarmoen. Der går det en ukjent skogsrute ned igjennom skogen til Soløyvannsveien (kanskje like greit å ta av skiene og gå ned Skihytteveien), som du krysser, går bort til den kommunale parkeringsplassen og renner ned til vannet i «snøkanontunellen» (trærne er fjernet i forbindelse med inntaket til snøkanonene der), går over Soløyvatnet og kommer i land hvor det er enkelt å finne fram til Svartnes (ja myrene «viser liksom vei» til Svartnes). Derfra følger du «Marcialonga-ruta» tilbake til utgangspunktet – over Soløyvannsveien ved parkeringsplassen ved travbanen og inn på oppkjørte spor igjen. En suveren rundtur utpå vinteren når sola virkelig varmer! Uansett ekstra praktisk om du laster ned gps-sporet til din turkartapp på mobilen for denne turen vil jeg tro. Rundturen er på 8,6 km og rundt 200 høydemeter totalt (mest høydemeter i de oppkjørte sporene).

Se også tursiden min om Svartnes friluftsområde – hvor det bl a står mere om den rike historien til Svartnes.
Tilbake til innholdet