Badeplasser i Oslo og Oslo-området - Turbading

Gå til innhold

Badeplasser i Oslo og Oslo-området

Diverse
Oslo og området rundt har mange ulike badeplasser både i sjø og ferskvann. Dette gjelder både tilrettelagte områder og plasser man bare kan hoppe uti. Dette er ikke «mitt» område av landet, men jeg kommer likevel med litt informasjon og tips her.

Vanntemperaturen er tross alt varmere her nede i forhold til i nord. Forskjellen er ikke så stor som mange folk tror i finværsperioder – da kan mange plasser særlig i ferskvann også i nord bli behagelige og minst like varme som i sør. Når det er dårlig vær er imidlertid forskjellen ganske stor. Vannet i Sør-Norge vil ved dårlig vær sjelden bli kaldere enn 15 grader i juli og august – mens det i nord da vil være minst 3-4 grader kaldere. Les mer det jeg har skrevet om vanntemperatur her.

Pga befolkningsmengden på Østlandet er det ofte vanskelig å finne plasser man kan bade helt alene på særlig ved sjø. I nord kan man ganske fort «finne sin egen strand». Går man imidlertid litt inn i de ulike markene i og ved Oslo så finner man mange aktuelle vann og tjern hvor man har gode muligheter til å være alene.

Østmarka, Nordmarka og Lillomarka ligger innenfor Oslos grenser. Oslomarka strekker seg imidlertid mye lenger, og inkluderer mange flere marker og skoger. Stikkord til bruk av disse områdene er til fots, på ski, på sykkel og kano. Det er mange åpne serveringssteder her særlig om vinteren.

Ellers er selvfølgelig «Privat»-skilt et problem mange plasser i områder med mye befolkning.

Før om årene har jeg foruten kommunens hjemmesider ikke sett noe særlig med informasjon om badeplasser i Oslo-området. Den nettsiden som pr nå ser ut til å være best på dette er Oslofjorden.com – denne kommer jeg nok til å bruke for å finne nye plasser de ukene jeg skal være i området i sommer. Kommunens sider har også veldig flott temperaturmåling på en del steder i juni, juli og august.

Her er en begrenset oversikt over badeplasser i Oslo-området.

Urban bading får man ved Sørenga sjøbad og på Tjuvholmen sjøbad. Dette er flotte plasser å ta seg et bad om man er på tur i Oslo sentrum. Det er tilgjengelig fine hoppeplasser på disse stedene. Her kan man også sole seg og se på folkelivet. Halvparten av gangene jeg selv har testet disse ut har imidlertid vannet vært ganske skittent – kanskje naturlig siden det er så bynært. Vannkvaliteten bestemmes etter hva jeg har hørt litt av vindretningen.

Varmest vann finner man oftest i Ulsrudvatnet øst i Oslo og Steinsrudtjern ved veien til Enebakk.

Svartoren med sin artige flåte (draflåte) er et fint turmål i Østmarka.

Ingierstrand, Hvervenbukta og de andre strendene ved Bunnefjorden er som oftest stappfulle av folk på flotte dager. Ved Ingierstrand er det for øvrig stupetårn med høyde helt opp til 10 meter. Ellers er det flere badeplasser både langs Mosseveien og på Malmøya og Ormøya hvor det ofte er mindre folk. Særlig badeplassen ved Ormsundet med hoppemuligheter fra Ormsundet bru (se etter om det kommer båter!) er fin. Drar man videre ut herfra kommer man til Solvik på Malmøya og Malmøykalven.

Huk, Paradisbukta og de andre strendene på Bygdøy er veldig populære og «proppfulle» på flotte dager.

Vesletjern ved Greibanen anbefales om man er i Groruddalen og vil ha seg et bad der.

Bindingsvann er et flott tips om man vil ha seg en badestopp like ved veg og uten for mange andre (kanskje til og med alene). Dette vannet ligger ved Enebakkvegen og avkjørsel opp mot Vangen.

Fornebu med Storøyodden badeplass er blitt et flott område ved den gamle rullebanen. Koksabukta og Rolftangen er også fine badeplasser på Fornebu.

Kadettangen og Kalvøya i Sandvika i Bærum er veldig populære badeplasser. Om man kommer kjørende forbi anbefales det å rusle seg en tur ut til Kalvøya for en svømmetur.

Tussetjern imellom Oppegård og Langhus er en flott stopp ved E18 sør for Oslo.

Oslo-området har også flere naturiststrender – hvor de som liker å sole og bade nakne har muligheter.

Dette var hva jeg kom på akkurat nå…ikke altfor mange «ukjent-plasser»-tips – men har egentlig Oslo-området så mange slike plasser? Mail meg gjerne informasjon om tips til slike plasser.
Tilbake til innholdet