Børtind - Turbading

Go to content

Main menu:

Børtind

Turplasser i Bodø 2
Børtind - en luftig klassiker!

Børtind er ilag med Per Karlsatind den mest markante toppen som man ser fra Bodø by. Den ligger på venstre side sett fra byen og er en av toppene i Åselitindan.

Høyde: 1046 moh, med ca 1100 meters stigning. Startpunkt ligger på 50 moh og 0 moh.

Lengde tur/retur: 12 km. Tur fra Åseli via Børtind og Ryptind og ned til Børvatnet er 15,7 km pluss eventuell sykling tilbake til bilen.

Tidsbruk: 4,5 timer og oppover (gjerne mye mer)…

Vanskelighetsgrad: Høy

Parkering: Ved Børvatnet : Sør for Saltstraumen tar man av Fv17 og kjører inn på «kulturveien» Fv812. Denne følger man i 8 km før man tar av til høyre på grusveg mot Børvatnet. Denne følger man i 2,3 km inn til parkeringsplassen.

For å gå fra Åseli parkerer man på parkeringsplass på sørsiden av Åselibrua på Fv17, hvor det er plass til en del biler. Skilt for geologistien ved Åselistraumen står her.

Rutebeskrivelse fra Børvatnet: Man går over brua over Børelva og følger sti sørvestover oppover mot Vardfjellet (ikke gå langs Børvatnet mot Lurfjellhytta). Det går to trasèer som etter hvert er godt merket med varder oppover her – hvilken man tar velger man selv. Bare ikke forvill deg ned i Trollhola. Fra Vardfjellet er det ca 100 høydemeter ned til Nedre Tindvatnet. Det er vanligst å passere dette vatnet ved utløpet, her er det en flott holme å ta seg en stopp på. Børtind er nå i syne hele tiden, og man kan selv velge seg en rute oppover mot skardet sør for Børtind - alt etter hvordan snøforholdene er her og hvor mye snø man vil gå over. Snøen kan ligge lenge i dette området.

Oppe i skardet skrår man mot høyre (nordover) og følger fjellryggen opp til toppen. Dette partiet kan være for luftig for noen – vil man unngå noe av dette er det mulig å skrå nordvestover opp mot toppen før man kommer helt til skardet, men da har man samtidig ikke den flotte utsikten ned i Åselidalen hele ryggen.

Rutebeskrivelse fra Åselibrua:

Det er en flott tur å gå fra Åselibrua til Børtind og ned til Børvatnet. Der kan man sette en sykkel eller en ekstra bil for å komme seg tilbake til utgangspunktet.

Ved Åselibrua går man forbi geologistien og følger strandsonen bortover litt over 500 meter. Da følger man skillet imellom vegetasjon og berg oppover fjellet. Der oppe er det satt opp noen steiner og småvarder som viser trasèen videre, som først går litt opp og ned.
 
Imellom 190 og 270 meter er turens bratteste parti, ovenfor Urneset. Her kan det lønne seg å se på gps-spor for å finne den bratte stien opp med en gang, merkingen her er litt uklar. Vel oppe er det enkel vandring videre oppover fjellet. På ca 470 meter kommer man forbi noen flotte tjønner. Husk å se deg tilbake og se på utsikten mot byen! Børtind nærmer seg fort etter dette, og man skrår opp mot den vanlige ruten alt etter hvordan snøen ligger her og hvor mye snø man vil gå over.

Utsikt: Flott utsikt alle veier, og da særlig ned i Åselidalen og mot resten av fjelltoppene i Børvasstindan. Bodø by, Saltstraumen, Landegode og Lofotveggen er andre flotte utsiktspunkter fra Børtind.

Annet: Lokalt har Børtind før blitt kalt Stortind, men dette er nok lite brukt nå til dags.

Ryptind (også bare kjent som 1111 på kart) passer fint å ta samtidig som Børtind, om man har kraft nok i føttene. En tur hit krever litt over 200 ekstra høydemeter og ca 2 ekstra km i lengde. Denne toppen er litt mindre luftig enn Børtind.

Back to content | Back to main menu