Gamlifjellet - Turbading

Gå til innhold

Gamlifjellet

Heggmoen og Tverlandet
Vandring i et befolkningsnært men nesten mennesketomt fjellparti!

Høyde: 280 moh, med 250 - 300 meters stigning avhengig av hvor du starter fra. Startpunkt ligger på ca 25 moh ved den gamle idrettsbanen, ca 80 moh på Naurstadhøgda og 5 moh på Heggmoen.

Lengde tur/retur: 8 - 10 km avhengig av rutealternativ.

Tidsbruk: Turen tar ca 4 timer pluss pauser i et middels tempo, med store variasjoner etter hvor fort du går og hvor god form du er i.

Turbeskrivelse fra den gamle idrettsbanen ved Kringla: I rundkjøringen øst for Tverlandsbrua tar du av mot Hopen. Så tar du mot høyre mot Løding skole, kjører sakte forbi skolen og følger vegen Kringla oppover boligfeltet. Etter togundergangen holder du til høyre i krysset og kjører til den gamle og lite brukte idrettsbanen. Her er det gode parkeringsmuligheter.

Gå langs langsiden av idrettsbanen mot øst og følg sti til den store og flotte brua som Tverlandsmarkas Venner har laget over Storelva. Følg sti mot nord ca 50 meter etter brua, her dreier du mot høyre (øst) og følger gammel skogsveg ca 900 meter opp til Svemyra. Her passerer du på sørkanten av Svemyra, så videre sti på østsiden av Sjurnakkvatnet (vannet kan ikke ses fra stien). Storelva krysses igjen der gammelt elveleie kommer ned fra Sjurnakkvatnet. Her er det laget til en flott gapahuk! Den har fått navnet Elvely.

Videre går stien mot nord og passerer myrpartier øst for Naktjønna (navnløst vann på de fleste kart) på 99 moh. Etter kryssing av Nakvasselva følger stien fast grunn i ca 350 meter mot øst opp dalen mot Nakvatnet. Passèr kraftlinja. Herfra følger du hovedsakelig fast fint fjell i en nordlig retning i ca 2 km over Småfjellan og fram til Gamlifjellet. Du ser ikke varden på fjellet før du er ganske nær, og kan her velge din egen rute. Tverlandsmarkas Venner har de senere år utbedret stien og laget enkel merking fram til Gamlifjellet.

Turbeskrivelse fra Naurstadhøgda: Fra rundkjøringen øst for Tverlandsbrua kjører du Rv80 til Naurstadhøgda. Ta av grusveg inn til venstre, skiltet med turskilt til Vågnakken. Her er det parkeringsplass til et begrenset antall biler.

Tur herfra har samme utgangspunkt som tur til Sjurnakken og Vågnakken. Mot Gamlifjellet følger du heller sti til skiløypa, og følger denne oppover Tørrisdalen og forbi Naktjønna. Det er også mulig å gå over Sjurnakken og deretter ned mot Tørrisdalen eller utløpet av Nakvatnet. Begrenset med parkering fra dette startpunktet.

Turbeskrivelse fra Heggmoen: Kjør Vatnveien inn til kraftverket. Her er det godt med p-plasser.

Går du fra Heggmoen passerer du Heggmoelva og Allmenningselva (flere stier mulig), før du går oppover Allmenningen via et bratt parti. Husk å merk deg hvor du skal gå ned igjen her. Allmenningselvas nedre deler er ofte for stor om våren til å komme seg tørrskodd over. Som en sommerlig rundtur imellom Tverlandet og Heggmoen er dette dog midt i blinken, f eks med en ekstra bil eller sykkel ventende på endepunktet.

Det er også mulig å gå over Tranmyran og oppover mot Gamlifjellet, men her er det enda våtere enn de andre trasèene.

Utsikt: Gamlifjellet har tross sin lave høyde god utsikt. Herfra har du særlig god utsikt opp mot Mjønesfjellet og mot Heggmoen, Heggmotind og mot Tverlandet/Tverlandsmarka.

Sol og vann: Flotte solforhold hele dagen i dette området, om du ikke er inne i den tetteste skogen ved elva. Godt med drikkevann tilgjengelig.

Sjurnakkvatnet er spesielt og «trolsk», siden vannet her ofte er sterkt nedtappet. Dette er det gamle vannverket til Tverlandet. Avtappingen fra vannet er ikke plugget igjen, derfor er det ofte nedtappet. En kan i tørre perioder se røret for avtapping ute i Sjurnakkvatnet, det kan til og med bli hvirvel der slik som det er når en tapper vann fra en vaskekum. Ta deg en tur og se.

Heggmoen er et veldig flott badeområde med gode muligheter for varmt vann både i Heggmokulpen og Allmenningselva på fine sommerdager. Vatnvatnet her inne er ofte betydelig kaldere.

Annet: Fjellområdet imellom Heggmoen og Tverlandet er et fram til nå lite brukt turområde. Terrenget er lettgått oppe på fjellet. Det er flere navnløse tjønner her oppe. Like ovenfor den største tjønna i området ligger Hans Jensen-skogen, som er den eneste skogen oppe på dette fjellpartiet. Mjønesfjellet (708 meter) og Vågfjellet (515 meter) er høyere topper du lett når fra dette området.

Vær obs på at det er flere varder i dette området. Særlig om du kommer rett opp fra Vatnvatnet-siden møter du på andre store varder. Så sjekk på kartet at du faktisk er på høyde 280. Varden her er ca to meter høy.

Turen passerer noen våte områder, slik at bra skotøy er en stor fordel!
Under er det gamle galleriet, som beholdes selv om det nye over er på plass.
Tilbake til innholdet