Skånlandsfjellet - Turbading

Gå til innhold

Skånlandsfjellet

Resten av Bodø
På tur til grensetoppen imellom Bodø og Gildeskål!

Høyde: 572 moh, med ca 400 meters stigning. Startpunkt ligger på rundt 200 moh.

Lengde tur/retur: 4,6 km fra Fv17. Mye lengre fram og tilbake fra Gjælen, hvor det også er mer stigning.

Tidsbruk: Turen tar noe over 2 timer pluss pauser i et middels tempo, med variasjoner etter hvor fort du går og hvor god form du er i. Lenger tid fra Gjælen.

Turbeskrivelse fra Fv17: Turen starter ca 150 meter på Bodøsiden av kommunegrensen mot Gildeskål. Her er det en parkeringsplass med plass til endel biler.

Ved startpunkt og i noen stikryss står det skilt mot Skånlandsfjellet. I første stikryss tar du til venstre og i andre stikryss tar du til høyre. Imellom Storskallen og Litlskallen er det et karakteristisk dalsøkk. Tredje og siste stikryss i skogen tar du til høyre og går oppover og holder en nordlig retning resten av turen. Over tregrensen er ruten delvis vardet. På slutten er stien svak noen plasser, men da har du ved klart vær varden i sikte og ser hvor du skal gå.

På tur ned kan du gå en rundtur rundt Nordvatnet, hvor det er et flåg som går på skrå 50 meter ned i vannet. Eller du kan gå ned til Ertenvåg / Nygårdsjøen om du har lyst. Disse avstikkerne krever selvsagt ekstra navigasjon.

Turbeskrivelse fra Mælen: Det er også mulig å gå turen fra Mælen, gjerne kombinert med en overnatting på turistforeningshytta på Gjælentunet. Startpunktet her er også parkeringsplass for Gjælentunet. Her følger du rødmerket sti oppover skogen. Oppe på Gjelfjellet og den merkede rutas høyeste punkt, tar du av og følger ryggen mot sørvest (høyre). Resten av ruta er det ingen merking. På Gjelfjellet skal det ifølge tidligere turbøker være en fin rasteplass med grue og steinbenker. Etter hvert passerer du Middagsfjellet med en høyde på 358. Da jeg gikk denne turen viste en utrolig flott regnbue seg fram herfra, i perfekt bue over Straumøya og med byen i bakgrunnen! Videre følger du fjellet oppover i samme retning uten noen ordentlig bratte parti, med god utsikt hele vegen. Den store varden på Skånlandsfjellet ser man ikke fra denne siden før man er nesten helt framme.

Det er mulig å ta disse to startstedene som en rundtur – ved å sette sykkel eller en ekstra bil på et av stedene.

Utsikt: Flott utsikt alle veger her oppe – panoramautsikt mot Straumøya og Bodøhalvøya i nord. Falkflågtindan, Pallrakken, Småtindan, grensetindene mot Meløy og Sandhornet er noe av det andre du ser.

Sol og vann: Midnattssolen er på plass på klare dager i juni - med byen som forgrunn! Gode solforhold hele døgnet her oppe. Begrenset med drikkevann ved tørt vær, slik at det er lurt å ha med seg drikke. Nordvatnet er drikkevannskilde for Nygårdsjøen. På tur ned fra fjellet kan det være at du får øye på ei flott strand ved et annet vann…

Annet: Skånlandsfjellet har ikke hatt så stor aktivitet de siste årene, særlig de årene hvor Gildeskåls utmerkede fjelltrim heller ikke har hatt noe turpost her. Dette i motsetning til andre topper, som stadig øker besøket. Men i 2018 gjør Skånlandsfjellet et skikkelig «comeback»!

Kommunegrensen imellom Bodø og Gildeskål går midt på toppen av Skånlandsfjellet. Mesteparten av hovedruten opp går i Gildeskål kommune.
Tilbake til innholdet