Revelen - Turbading

Gå til innhold

Revelen

Rana og Helgeland
Revelen tok sommeren 2014 steget opp til å bli Ranas badeplass nr 1. Her var det i finværsperiodene denne sommeren masse folk som både badet, solte seg og hoppet fra de to bruene. Sommeren 2014 var ekstra bra, med lange perioder med temperaturer over 25 grader. Ja, en uke holdt sågar temperaturen seg stabilt over 30 grader. Vannet i Revelåga nådde i denne perioden 21-22 grader, noe som førte til ekstrem stor badeaktivitet.

Vannet i Revelåga tar typisk litt tid før det blir varmt, siden det er snøsmeltevann. Men fra juli kan det begynne å nærme seg 20 grader. Rundt 10. juli i 2014 holdt vannet her 22 grader mens vannet på Alteren (Ranfjorden) holdt 12 grader!

To ildsjelder i "Klokkerhagens venner" tok tak i dette området rundt 2008, og hugget trær og ryddet opp her like ved Revelbrua nesten egenhendig. Selv om kommunen i starten ikke støttet dem så bra så ble de etter hvert klar over potensialene til plassen. Denne plassen var før i tiden kjent som den mest vanlige badeplassen i Rana, og hadde sågar også stupebrett. Men etter at Jernverket ble bygget mistet den raskt populariteten sin og grodde igjen. September 2009 ble musikkfestivalen Verket arrangert på dette området, noe som har vært en suksessfull årlig festival i årene etterpå, og også bidratt til oppbyggingen av området.

Nå er det flotte gressområder, bord og benker og gode bademuligheter her. Det er mulig å hoppe fra begge bruene i området, både vegbruen og gangbruen. Sommeren 2014 var det utrolig mye hopping fra disse bruene. Dette gikk bra uten ulykker, selv om disse bruene selvsagt ikke er bygget for dette. Vanndybden er akkurat høy nok. Jeg tok selv såvidt borti den myke sandbunnen ved hopping fra gangbruen. Det kan også hoppes fra landkanten på store deler av området, noe som er veldig populært blant barn som nettopp har lært seg å svømme ordentlig.

Alt dette gjør Revelen kjempepopulær blant barn og ungdommer som kan svømme. Rana har ikke altfor mange hoppeplasser, derfor er denne plassen viktig.

Klokkerhagen et par kilometer lenger opp er mer anbefalt for de med små barn som ikke kan eller ikke er særlig flinke til å svømme. Ved Revelen er vannet litt for dypt for disse. Revelen er en av flere innfallsporter til Klokkerhagen Elvepark.

Hvis kommunen har ekstra penger på budsjettet kan de vurdere å gå igjennom vannet og fjerne røttene i vannet, som fort kan gjøre ondt om man lander på dem når det hoppes ut i vannet fra gresskanten.
Tilbake til innholdet