Gråholten - Turbading

Gå til innhold

Gråholten

Sentrumsnært - med "den nære marka"
På tur i flyplassens og sentrums nærområde!

Gråholten har «alltid» vært en akebakke og ruslehaug for de lokale. Men nå har plassen blitt forbedret av kommunen – og fått navnet Gråholten friluftsområde. Kommunen har tilrettelagt en universelt utformet rundtur på 500 meter igjennom området. Selv gikk jeg 1,1 km på en tur både rundt og over Gråholten. Flyplassen er bare noen hundre meter unna, lignende med Aspmyra stadion, og Bodø sentrum under en kilometer unna. Under åpningen i 2023 ble alle oppmuntret til å ta med spade – for å fjerne Tromsøpalme. Forhåpentligvis hjalp det mot den planten.

De lokale kaller forøvrig området Gråholten aktivitetspark (Facebookgruppa), og arrangerer både aking og skiskole enda der ser jeg. Vinterlek har visst vært en fast tradisjon i området fra før – hvor det også fantes hoppbakke der.

I Gråholten er det anlagt både en turvei med noen benker og frukt-trær (dog veldig få frukt-trær). 6 stk som jeg telte er nå litt vel få, kanskje (om jeg fikk med meg alle)? Men flott tiltak – skulle vært gjort flere plasser! Eple- og kirsebærtrær, rips, solbær, stikkelsbær og svartsurbær er plantet der.

Mest aktuelt for å sette seg ned er det nok på toppen – hvor utsikten (særlig mot fly som lander og tar av) er flott. På toppen er det også en gapahuk. Nederst på bysiden er det ei (dog dårlig vedlikeholdt) fotball-løkke.

Under Gråholten er det et fjellanlegg fra krigens dager. Plassen ble av tyskerne kalt for Senderhøhe – «Senderhøyden» (thomaslillevoll.net).

En flott nærtur for alle – også de som eventuelt er på flyplassen og venter på neste fly. Om jeg har ekstra tid før flyet går bruker jeg alltid å legge turen innom Gråholten (for i Bodø går vi eller sykler vi jo til flyplassen når vi selv skal ut og reise alene). En flott plass både for å få utetid og finne reisestemningen!


Tilbake til innholdet