Vatnvatnet på skøyter - Turbading

Gå til innhold

Vatnvatnet på skøyter

Turskøyting
På skøyter på hele Bodøs Vatnvatn!

Vatnvatnet er Bodøs sannsynligvis tredje mest populære skøytevann (etter Frosktjønna og Soløyvatnet). Dette er særlig grunnet den enkle tilgjengeligheten. De vanligste startplassene for skøyter er ved Jentofts Minde eller ved Hestsundet. Det er en større parkeringsplass i svingen ved Vatnet Gård.

Vatnvatnet fryser ofte ganske sent i sesongen. I vika ved Vatnet oppe ved den store parkeringsplassen fryser det vanligvis noe tidligere.

Det er en flott opplevelse å suse rundt Vatnvatnet på skøyter. Litløya rundt, Odden, Gamlibukta, Ospenes, Strupen – det er i det hele tatt mye å se på denne turen. Det er også mange hytter rundt omkring vannet.

En fin avstikker er å gå opp til Gløsvatnet (sti starter i Strupen og går langs Åmelva opp til vannet, som også heter Åmvatnet på kart).

Ute på Ospenesodden er det både strand og fine svaberg – der bruker jeg alltid å gå i land for en pause.

Lengde: Vatnvatnet er et stort vann, så lengde på turen bestemmer du selv. En rundtur rundt de vanlige plassene med trygg is er 10-12 km. Så kan turen lett forlenges hvis isen f eks er trygg inn mot Allmenningselva, du vil opp til Gløsvatnet eller du vil teste ut Innervatnet også. Vann-til-vann-klassikeren Innervatnet til Sørfjorden kan også startes på Vatnvatnet – og da snakker vi en solid tur om du inkluderer Vatnvatnet rundt!

Kjente isproblemer: Vatnvatnet er et «lunefullt» vann. Særlig om du vil gå rundt hele vannet er det viktig å kunne vurdere forholdene. Kraftkartet jeg har laget link til viser de kjente plassene hvor isen kan være dårlig. Et stykke før utløpet, en stripe imellom Litløya og Ospenesodden og fra Strupen og innover. Mine egne erfaringer (ved kuldeperioder) er at den stripen ved Litløya ofte har sikker is og at det også er mulig å gå innover Strupen et godt stykke. Så støter en ofte på ujevn eller dårligere is inne i Strupen nedenfor Gløsen, slik at en må snu. Det er vel kun èn eneste gang jeg har gått helt inn til Allmenningselva herfra! Inne ved kraftstasjonen i Heggmoen er det alltid åpent vann.

Skøytevinteren 2014 husker jeg at det på slutten av den lange perioden var åpent rundt noen mindre oppstikkende stein ved Litløya. Dette var i mars, så det var jo uansett sent i sesongen. Se bilde 21 og 22 i galleriet.

                                   

Det er alltid åpent under brua ved Hestsundet, slik at om du vil over på Innervatnet må du av med skøytene.
Tilbake til innholdet