Svartvatnet - Turbading

Go to content

Svartvatnet

Turplasser i Bodø 1

Vegbeskrivelse: Fra Snippen (Rv80 ved Bodø sentrum) følger man Rønvikveien gjennom Rønvikkrysset og over jernbanelinjen helt til man møter på Fjellvegen og følger den opp til parkeringsplassen ved Turisthytta. Til Svartvatnet er det rundt 600 meters gange på kjerreveg, eventuelt sti til høyre for Øvre Vollvatnet (denne kan være rasfarlig om våren). Det er mulig å sykle helt opp til vannet.

En alternativ og mindre brukt rute går opp Stordalen fra Pålan. Innerst i Pålan er det plass til noen biler, og man følger stien oppover skogen. Anbefales for de som ikke har gått der! Det er et virrvarr av stier i området så de tkan være fint å ha med seg en turapp på mobilen.

Svartvatnet ble ilag med Øvre Vollvatnet frigitt til vanlig bruk i 2004-2005. Det går sti rundt hele vannet. Hovedstien (med stor trafikk av turgåere særlig til Keiservarden) går på vestsiden, så om man vil være litt mer alene går man heller de litt mindre stiene langs de andre sidene av vannet.
Særlig på østsiden av vannet er det ganske lite forbipasserende og noen fine og avskjermede plasser om man går vannstien helt ytterst ut mot vannet.


Svartvatnet er brådjupt på mange plasser, så det er gode muligheter for å finne seg en hoppe- eller stupeplass, særlig på sørsiden av vannet. Demningen passer f eks fint å hoppe fra.


I likhet med Øvre og Nedre Vollvatnet er dette et perfekt vann for de som vil ha seg et raskt bad før de f eks må hjem etter jobb. Den store styrken til vannet er nærheten til byen. Svartvatnet er mer avskjermet enn Øvre- og Nedre Vollvatnet, slik at man lettere kan bade uten forbipasserende.

Hvis det er vind på sørsiden av vannet kan det ofte være stillere på nordsiden.


Solforholdene er gode, på østsiden ved en av de 'anonyme' vikene går solen ned ca 2230 midt i juni.

Det er behagelig vann med stor badeglede som kan nå opp mot 18-20 grader på fine sommerdager. Merk dog at det tar en stund før vannet når disse temperaturene, 172 høydemeter er faktisk ganske høyt her i nord. Ikke så fine dager om sommeren ligger vannet ofte rundt 12-14 grader.

Det er laget til flere bålplasser rundt vannet. Den beste er på nordsiden, i ei flott vik med en av Bodømarkas Venner sine benker like ved.

Bodø Jeger & Fiskerforening hadde rundt 2012 et spennende forslag om utvikling av området kalt Rønvikfjell Aktivitetspark. Blant mange fine tiltak i den planen var stupebrett ved Svartvatnet selvfølgelig det som stakk seg ut. Ellers planla de å anlegge en ordentlig strand, fiskebrygge med mer. Det kan vel se ut til at disse planene er lagt bort nå pga manglende finansiering (planene kom ikke med i Stimuli-prosjektet).
Back to content