Øvre- og Nedre Vollvatnet - Turbading

Go to content

Øvre- og Nedre Vollvatnet

Turplasser i Bodø 1

Tilgjengelighet/vegbeskrivelse: Fra Snippen i sentrum av Bodø (Rv80) følger man Rønvikveien gjennom Rønvikkrysset og over jernbanelinjen helt til man møter på Fjellvegen og følger den opp til parkeringsplassen ved Turisthytta. Nedre Vollvatnet er vannet som vegen går rett forbi oppe i svingen, Øvre Vollvatnet er ca 400 meter opp fra den store parkeringsplassen. I svingen er det en liten parkeringsplass som også er fin å bruke hvis det er ingen andre biler der.

Området/fasiliteter: Nedre Vollvatn ble koplet ut som drikkevannskilde allerede for flere år siden, mens Øvre Vollvatnet ble det i 2004-2005. Disse to vannene har fått bra karakterer på en blog jeg ramlet innom: "Her var det tilfredsstillende dybde og både stup og hopp var det lagt til rette for. Fint å svømme i og både deilig og forfriskende vann", skrev de om Nedre Vollvatn. "Fantastiske bademuligheter. Her er vannet så friskt som i springen og vi fikk virkelig badefryd av å være her", skrev de om Øvre Vollvatnet.

Langs den ene siden av Nedre Vollvatn er det hengt opp tau i et tre slik at man kan svinge seg uti vannet. Jeg svømte bort dit sommeren 2008, men syntes dybden i vannet ikke så altfor betryggende ut der. På den andre siden er det en ganske lav stein det er mulig å hoppe fra. På høyresiden (når man går oppover) av Øvre Vollvatnet er det en fin hoppestein. På høyresiden av denne steinen er vanndybden bra nok, men pass på ellers! Jeg halvveis gikk og halvveis svømte rundt hele Øvre Vollvatnet i deilig temperatur i 2008. Det er mange turgåere i dette området, så ikke forvent å få bade alene uten nysgjerrige forbipasserende! Jeg har inntrykk av at mange på tross av populariteten til området rett og slett ikke vet om disse sentrumsnære vannene, at det er lov å bade i dem og at de holder en god temperatur. Vannene passer ikke så bra for barn, da anbefaler jeg heller å gå opp til nordsiden av Svartvatnet rett ovenfor.

Vannforhold: OK muligheter for bra temperatur i disse vannene. Men 120 og 150 meter over havet gjør her i nord at de fort tar en liten stund ekstra å varme opp. Helt i starten av juli 2008 lå temperaturen i disse vannene på 18-19 grader. Under tropevarmen rundt 10. juni 2011 holdt de samme temperatur.

Helhet: Perfekte vann for de som vil ha seg et raskt bad før de f eks må hjem etter jobb. Den store styrken til vannene er nærheten til byen. Ulempen er nærheten til turstiene. Se Svartvatnet for et mer anonymt alternativ i dette området.

Back to content