Bremnes (Nilsfjæra) med Bremnes fort - Turbading

Gå til innhold

Bremnes (Nilsfjæra) med Bremnes fort

Nordsia

Bremnes ligger rett nord for Løpsmark i Bodø. Nilsfjæra/Brømnessanden er godt synlig fra vegen.

Stranden, som på kart kalles Brømnessanden, men på folkemunne kalles Nilsfjæra, ligger like nedenfor vegen. En fin liten strand som er passelig langgrunn. Dog ikke stranden man vil dra til for å være uforstyrret, siden de som kjører forbi har god utsikt til stranden fra bilen.


Vannet her er kaldt! Jeg badet her samme dag som jeg badet i Nordvika med 23 grader i vannet sommeren 2007. Her ved Bremnes var det maks 12 grader! Dog er vannet klart og fint, og gir stor badeglede hvis man glemmer temperaturen.

Dette er ei veldig fin strand for lokalbefolkningen som bor i nærheten. De som likevel er ute på kjøretur til ei strand like ved veg kan heller dra en annen plass, f eks videre til Ausvika, Lilleausa eller Skjelstad.

Bremnes fort ligger like ovenfor Nilsfjæra, på den lille halvøya Bremnes (ca 500 x 300 meter stor). Det går sti rundt her og oppover igjennom skogen til de ulike forsvarsstillingene. I løpet av 2015 skal det rygges skog i området, noe som vil gjøre særlig utsikten bedre. Turvegene både utover og opp på øya holder barnevognstandard. Hvis du ikke har vogn med gode hjul anbefales heller bæresele eller bæremeis. Det går også turstier rundt omkring på halvøya, disse gir gode rundturmuligheter. Det er en grillplass og en bordbenk på toppen av halvøya.

Parkeringsmulighetene er ved vanlig besøk i området veldig gode. Ved arrangementer kan det fort bli fullt, slik som på de fleste plasser.

Tyskerne bygde under krigen ca 300 kystfort langs norskekysten. Bremnes fort var i sin tid en av brikkene i den tyske Atlanterhavsrollen. Kanonene er i dag fjernet, men alle stillingene står enda igjen. Det ble bygget et stort fjellanlegg som ble brukt som ammunisjonslager. Dette fjellanlegget blir i dag leid ut som selskapslokale.

Bremnes var et mobiliseringsfort i det norske kystforsvaret frem til 1994 da det ble nedlagt. Mye mer informasjon hos Bodø Krigshistoriske Museum.

Bremnes fort er et flott nærturmål for en kort liten ettermiddags- eller kveldstur med litt historie inkludert.

Tilbake til innholdet