Tuvlia - Turbading

Go to content

Tuvlia

Turplasser i Bodø 2

Man parkerer ved Fv17 ca 200 meter sør for avkjørselen til Fv812. Her er det parkeringsplass med god plass til biler.

Ved parkeringsplassen er det informasjonsskilt om steinalderboplassene på Tuv. Her står det at stien passerer de to eldste boplassene ved Saltstraumen, ca 9700 og 9800 år gamle. Her står det at dette er blant de eldste boplassene som er funnet i Norge. En annen plass står det at i Tuvlia finnes Norges nest eldste bosettingsfunn, hvor steinalderboplassene er ca 11000 år gamle! Gamle og fulle av historie er de nå uansett :-) Det bodde mennesker her like etter istiden, da havnivået var 80-90 meter høyere enn i dag. Det er funnet i alt 9 boplasser på Evjen og Tuv.

Steinalderstien går fra parkeringsplassen og opp i lia. Det er stort sett veldig enkle gåforhold. Vil man gå rett til utsiktspunktet holder man venstre opp lia. Vil man gå en rundtur forbi steinalderboplassene tar man mot høyre og går i ring før man etterhvert går opp til utsiktspunktet. Ved utsiktspunktet er det satt opp en fin gapahuk og en flott sittebenk med et stort informasjonsskilt om "Saltstraumen gjennom 10000 år". Mer informasjon og historie om dette her. Det er ordnet til en flott grillplass her også.

Det er veldig fin oversikt og utsikt ned mot Saltstraumen og Saltenfjorden fra området. Lignende med utsikten mot Børvasstindan. Veldig gode solforhold både dag og kveld.

Informasjonsskiltene som står rundt omkring her trenger forøvrig snart å utskiftes, så får håpe noen tar tak i det og søker om midler til det formålet. De ble opprinnelig satt opp med prosjektet "Spor i Saltstraumen", hvor det ble tilrettelagt i alt fem merkede stier, hvorav Tuvlia er en av dem. Gapahuken ble satt opp av velforeningen på Tuv.

Tuvlia anbefales som en lett vårtur, sommertur eller høsttur, kanskje i kombinasjon med middag på Kjelen kafè eller Saltstraumen hotell. Eller kanskje grilling på selve Tuvlia? Eneste minus er at det ikke er noe vann der (det ser ikke ut som at elva har noen kulper).

Back to content